Tõnis Oja • 10. november 1999 kell 22:00

Valuutaturud istuvad kaevikutes

Juba mitmendat päeva on valuutakursid püsinud suhteliselt stabiilsena. Selget trendi ei ole ning kõik uudised on jäänud lühiajalise mõjuga. Taoline olukord jääb arvatavasti püsima kuni järgmise teisipäeva-kolmapäevani. Teisipäeval toimub USA Föderaalreservi Vabaturukomitee istung ning selle otsuse mõju avaldub teisipäevastele finantsturgudele Ühendriikides. Aasia ning Euroopa finantsturud saavad reageerida sündmusele alles kolmapäeval.

Eilne tähtsaim uudis oli Ühendriikide oktoobrikuu tootjahinnaindeksi avaldamine. Nn keskne tootjahinnaindeks (kust on välja jäetud sesoonselt tundlikud toiduainete ja kütuste hinnad) kerkis oktoobris üllatuslikult 0,3 protsenti. Analüütikud olid prognoosinud hulgihindade 0,1protsendilist tõusu.

Ootamatult suur hulgihindade kerkimine suurendab tõenäosust, et USA keskpank järgmisel nädalal intressse siiski tõstab. Kuigi intresside kergitamine suurendab konkreetse valuuta hoiuste tulusust, on dollar praegusel ajal deposiidiintressidest vähesõltuv. Ühendriikide valuuta sõltub momendil eelkõige sellest, mis toimub Wall Streetil, st aktsia- ja võlakirjaturul. Eile õhtul oli dollari kurss 15,0376 krooni.

Hetkel kuum