Toomas Truuverk • 11. november 1999 kell 22:00

Vaikuseperiood börsil kestab

Tallinna börs näitas eile taas erakordset võimet säilitada rahu olukorras, kus ümberringi maailma börsidel elu keeb ja indeksid löövad kui mitte päris uusi rekordeid, siis vähemalt liiguvad aasta kõrgeimate tasemete poole.

ÄP indeks seisis eile peaaegu paigal, tehes tagasihoidliku, 7,37 miljoni kroonise börsikäibe juures 0,07protsendilise sammukese üles, 266,21 punktile. Enamiku liideraktsiate hinnad ei muutunud üldse.

Samas vahendas uudisteagentuur Reuters eile Eesti maaklerite sõnu, kes teatasid, et on vaid aja küsimus, kui investorid sisenevad selgelt allahinnatud turule ja ilmselt juhtub see juba lähemas tulevikus.

Eeldused võimalikuks tõusuks loob maailma aktsiaturgudel, teiste hulgas ka meie naabrite, Rootsi, Soome ja Venemaa turul, toimuv aktsiahindade jõuline tõus, Hansapanga reitingu tõstmine S&P poolt ja meie tööstusettevõtete tugevad majandustulemused.

Eile avaldas oma 9 kuu majandustulemused Tallinna Külmhoone. Viimasel ajal ebakorrektsete investorsuhete tõttu negatiivset tähelepanu pälvinud Külmhoone eilsed majandustulemused pakkusid muserdunud väikeinvestoritele mõningat hüvitust.

Kuuma suve tekitatud meeletu jäätiseisu kindlustas Tallinna Külmhoonele juba septembri lõpuks sama suure käibe kui möödunud aastal kokku ja isegi 1,9 korda suurema kasuminumbri. Julgelt võib väita, et kuum suvi polnud ainus heade tulemuste põhjus. Suur osa oli siin kindlasti ka õnnestunud tootearendusel ja marketingitegevusel.

Vaatamata positiivse taustaga uudiste rohkusele, kukkus turu üldist suunda suuresti määrav Telekomi aktsia eile hommikul Londonis taas kõigi aegade madalaimale tasemele, 14,35 USDni. Õhtul aktsia hind tõusis siiski veidi, liikudes 14,425 USD ehk 72,26 kr tasemel.

Hetkel kuum