• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuamet kutsub end üles andma

  Maksuamet teatas eile, et soovitab aastatel 1996--1998 väärtpaberitulu saanud ja selle tuludeklaratsioonis kajastamata jätnud isikuid aktsiatulu kuni aastavahetuseni tagantjärele esitada.
  Maksuameti järelevalve osakonna juhataja Enrico Aav ütles, et vabatahtlikult väärtpaberitulu deklareerinud eraisikuid maksuamet ei trahvi, küll on nad aga sunnitud kajastamata tulu pealt tasuma tulumaksu ja maksma viiviseintressi, mis on praegu 25 protsenti aastas.
  Aav lisas, et järgmise aasta algul teeb maksuamet ettekirjutused nendele isikutele, kes väärtpaberitulu pole deklareerinud ja kohustab neid peale eelpool nimetatud summade tasuma trahvi.
  Trahv võib ulatuda 300 päevapalgani deklaratsioonis vähem näidatud tulu eest, millele lisandub kuni pool tasumata tulumaksust.
  Maksuameti järelevalveosakonna juht kinnitas, et väärtpaberitulu deklareerimata jätnud isikuid asutakse püüdma juba järgmise aasta esimestel kuudel. Ta lausus, et tulu tagantjärele deklareerijatele antakse 30 päeva aega tulumaksuvahe tasuda.
  Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumi tegevdirektor Jaanus Erlemann ütles, et maksuamet tegi järelepärimised kahtlusaluste isikute kohta juba suvel, saades tehingustatistika inimeste kohta, kes olid teinud väärtpaberitehinguid 1996. ja 1997. aastal, kuid polnud seda aasta hiljem deklareerinud. Ta uskus, et mõned inimesed tulevad ennast üles andma, kuid mitte kõik.
  Tallinna börsi kõrgajal väärtpaberiturul aktiivselt tegutsenud Reformierakonna liige Meelis Atonen kinnitas eile, et pole 1996. ja 1997. a eraisikuna väärtpaberitulu teeninud. «Ma teenisin tulu erinevate ettevõtete kaudu,» ütles Atonen. «Tänavu märtsis deklareerisin väärtpaberitulu eraisikuna paarisaja tuhande krooni ringis,» lisas ta.
  Enrico Aav tunnistas, et offshore-firmade ja valduskontode kaudu aktsiatulu teeninud eraisikuteni maksuamet veel ei ulatu. Ta avaldas lootust, et kunagi jõutakse nendegi jälile, sest maksuametil on aega tulusid kontrollida seitse aastat.
  Eesti avalike ettevõtete saja suurema eraisikust aktsionäri hulka kuuluv BNS Eesti tegevjuht Oleg Harlamov ütles, et suuri kalu maksuamet oma üleskutsega ei püüa. «Mina olen aktsiatehinguid teinud alati oma nime all ja pole selleks kasutanud offshore-firmasid,» lausus Harlamov. «1997. ja 1998. aastal vaatasid kõik minu peale imelikult, et ma makse maksan. Olen selle üleskutse poolt.»
  Ka Pennu endine suuraktsionär Alo Koop kinnitas, et on alati oma väärtpaberitulu deklareerinud. Samas ütles ta, et pole tänaseni Pennu uute omanike käest kätte saanud raha müüdud aktsiate eest ja pole seda tehingut seetõttu ka maksuametile esitanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Advokaat: ettevõtjad arvavad, et keegi väga ootab nende kaebusi
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.