ÄP fototoimetus • 29. november 1999 kell 22:00

Aasia loob ühisturgu

Kolmandat aastat järjest kohtunud Jaapani, Hiina, Lõuna-Korea, Birma, Tai, Vietnami, Kambodzha, Laose, Brunei, Malaisia, Indoneesia, Singapuri ja Filipiinide liidrid kinnitasid vastuvõetud ühisdeklaratsioonis soovi tihendada omavahelisi majanduslikke ja poliitilisi sidemeid. Nende eesmärk on seista ühiselt vastu ELi ja NAFTA survele.

Uus vabakaubandusblokk kujuneb praegu loomisel oleva ASEANi riikide vabakaubanduspiirkonna (AFTA) laienduseks. ASEANi riigid on juba otsustanud kiirendada omavaheliste tollitariifide alandamist. Jaanuaris kahandatakse nende omavahelises kaubavahetuses 90% kaupade tollimäärad 0--5 protsendini, mille tulemusena tekib 500 miljonit inimest hõlmav peaaegu täielik vabakaubanduspiirkond. Kui neile lisanduvad Hiina, Jaapan ja Lõuna-Korea, tekib kahe miljardi inimesega kaubanduspiirkond. Seda arengut soodustab Hiina astumine WTOsse.

«Kui me näeme kõvasti vaeva, siis on Ida-Aasias ühisrahaga ühisturu loomine täiesti võimalik,» ütles Filipiinide president Joseph Estrada. Ida-Aasia aastane sisemajanduse kogutoodang on üle 117 120 miljardi Eesti krooni.

Aasia majanduslikud suurriigid Hiina, Jaapan ja Lõuna-Korea avaldasid Manilas selget soovi ühineda loodava ühisturuga, kuid nad suhtuvad skeptiliselt tihedamasse integratsiooni ja ühisvaluuta kehtestamisse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum