Kaja Koovit • 29. november 1999 kell 22:00

Dollar püstitas rekordi

Eesti Pank fikseeris eile keskpäeval krooni ja dollari ametlikuks kursiks 15,467 krooni. Eelmine dollari rekordtase oli 13. juulil, mil ühe dollari eest tuli maksta 15,437 krooni.

Ma ei näe mingit majanduslikku põhjust, miks dollar ei võiks veelgi tugevneda, ütles Ühispanga valuutaturgude diiler Jüri Ummelas. USA kolmanda kvartali SKT näitaja oli prognoositust parem ehk 5,5%, kindlust on andnud ka tootmishinna indeks ja jaemüügi näitajad.

Kui võrrelda, mis toimub Euroopas ja Ameerikas, on dollari tugevnemine igati põhjendatud, rääkis Hansapanga valuutaturgude spetsialist Lauri Kärner, kes prognoosis dollarile tugevust veel vähemalt kolme kuu perspektiivis.

«Euroopas ei ole küll midagi hullu lahti, aga Euroopa ühisrahast loodetud lisaväärtus ei ole selgeid märke ilmutanud,» põhjendas Kärner euro nõrkust.

Valuutaturgude spetsialistid ei välista valuutakursside pariteeti ehk olukorda, kus euro kurss dollari suhtes on 1,00 ja dollari kurss Jaapani jeeni suhtes 100,00.

Eestis tuleks sellisel juhul ühe dollari eest maksta 15,646 krooni.

«Kuigi see suurendab spekulatsioone turul, võib see toimuda täna või homme,» ütles Kärner.

«Ma arvan, et dollar võib ka 1:1 tasemest läbi minna. Küsimus on vaid selles, kui kaugele,» lausus Ummelas.

Äripäeva analüütik Tõnis Oja lausus, et tõenäoliselt ei suuda dollar 1:1 tasemest läbi murda. «See on psühholoogiliselt väga tugev tase ja ega Euroopa Keskpankki seda rahulikult pealt ei vaata,» ütles Oja.

Valuutadiilerite sõnul on dollari trend tugev ja pidurdada võiks seda vaid Euroopa Keskpanga interventsioon ehk tugiostud.

Analüütikute arvamused jagunevad interventsiooni tõenäosuse hindamisel kaheks. Osad analüütikud peavad võimalikuks Euroopa keskpanga interventsiooni ning turul liikuvate kuulduste põhjal võib seda toetada ka Jaapani keskpank. Teised hindavad Euroopa ühisraha interventsiooniga toetamist mõttetuks. Kärneri sõnul on iganenud väide, et pruugib vaid keskpangal sekkuda, kui trend kohe murdub. Pigem üritavad paljud selle arvel raha teha.

Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg ütles eelmise nädala lõpus, et on põhjust muretsemiseks, kui euro langus jätkub. Euroopa keskpanga juhatuse liige Eugenio Domingo Solans kinnitas neljapäeval, et keskpank ei kavatse tugiostudega euro kurssi toetada.

Ummelas märkis, et mida lähemale jõuab aastavahetus, seda vähem tahetakse valuutaturgudel riske võtta ning seda rahulikumaks muutuvad valuutaturud. Suured kõikumised võiksid toimuda veel detsembrikuu alguses, kuid hiljem turg rahuneb, prognoosis Ummelas. Kärner märkis, et dollari müüjad lähevad aastavahetusele rahulikult vastu, kuid nendel, kel tuleb dollariarveid maksta, on raske.

Vt. ka graafikut:Dollar sai Eesti Pangalt ajaloo kõrgeima fikseering

Hetkel kuum