Toomas Truuverk • 5. detsember 1999 kell 22:00

Täna määratakse börsi liikumissuund

Reedene kauplemispäev Tallinna börsil möödus suhteliselt rahulikus meeleolus ? börsisüsteemi käive ulatus keskpärase 14,86 mln kroonini ja ÄP indeks langes 0,63 võrra. Uue nädala esimene kauplemispäev tõotab see-eest tulla aga äärmiselt põnev.

Üks tänase börsipäeva põhiootusi on III kvartali esialgse SKT näitaja avaldamine. Analüütikute ootused on seatud 1?2protsendisele kasvule. Oodatust väiksema majanduskasvu puhul satuvad liideraktsiad surve alla, suurema korral aga võib oodata aktsiate kallinemist.

Olulist rolli mängib täna kindlasti Telekomi aktsia. Reedel oli ta ainus kolmest juhtaktsiast, mis päeva plussis lõpetas. Mõjud tulid taas selgelt Londonist, kus aktsia pärast hommikust esimest nõrkust kiirelt üles liikus ja lõpetas õhtul 93,35 kroonil. Tugevana püsib Euroopas praegu kogu telekomisektor.

Lisaks SKT ootusele ja Telekomi välismõjudele hakkab täna börsi mõjutama reedel viis minutit enne turu sulgemist tulnud teade Hansabanka plaanist osta Läti pank UBB Ventspils.

Nimetatud tehingu jõustumisel kinnitaks Hansabanka oma kohta Läti kolme suurema panga seas. UBB Ventspilsi puhul on tegemist tuntud transiidipiirkonna rikastele firmadele kuuluva pangaga. Hansabanka tehingust tulenev peamine võit saakski seeläbi olema suurte transiidifirmade võitmine oma klientide hulka.

UBB Ventspilsi ost aitab Hansapanga grupil veidi leevendada ka ülekapitaliseerituse probleemi. Millise skeemi järgi UBB Ventspilsi ostmine toimub, pole veel teada, kuid hind peaks Hansapanga juhatuse esimehe Indrek Neivelti sõnul ületama UBB Ventspilsi omakapitali ehk 134,4 mln krooni.

Hetkel kuum