Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas III kvartali majanduskasv valmistas teile pettumuse?

  Ootasin isegi hullemat. Stabiliseerimise tundemärgid on küll olemas, aga tõusu küll veel ei ole, mõned sektorid on ikka täiesti välja surnud. Kulub veel vähemalt pool aastat, et majandus hakkaks kasvama. Eesti majanduskasv on tihedalt seotud Venemaaga. Venemaa majanduslik olukord on tänu naftahinna tõusule ja maksukogumise tõhustamisele paranenud. Toodame kuuldeaparaate ja isegi need on hakanud pärast aasta kestnud pausi Venemaale minema.
  See number peegeldab majanduse tegelikku seisu. Võrreldes eelmise aastaga on ka meie ettevõtte käive vähenenud. Samas nägime sellist arengut ette ja tegime oma selle aasta plaanid tagasihoidlikumad. Aasta lõpetame nii, nagu olime prognoosinud. Tagasilöök tuli Balti turult, samas on Skandinaavias läinud meil suhteliselt hästi ja see on aidanud lõppeva aasta paremini üle elada. Järgmine aasta tuleb meile aga võrreldes 1999. aastaga parem.
  Kuna möödunud aasta kolmandas kvartalis oli juba majanduses selge allakäik, siis võib öelda, et 0,2 protsendi suurune kasv ei olnud selline, mida oodati. Majanduskasvu prognoosi avaldamine on sarnane riidemoega. Kui üks autoriteet juba oma arvamuse välja ütleb, siis teised ei taha sellest väga palju erineda. Sellepärast ei ole avaldatud ka tõeliselt pessimistlikke ja optimistlikke hinnanguid. Ei ole selliseid isiksusi, kes julgevad oma hinnangutes avalikult teistest erineda.
  Samas on meie seis ikkagi väga kurb. Meil ei ole detsembri alguses mitte mingisugust infot selle kohta, kuidas majandus liigub neljandas kvartalis, ja kuni eilseni ei teadnud me ka veel kolmanda kvartali esialgset tulemust. Konkreetsel firmal on palju parem olukord, sest on teada, kui palju novembris müüdi, ja müügilepingute näol on ka pilt sellest, mis ootab ettevõtet ees järgmisel aastal. Ettevõtja jaoks on majanduskasvu number teisejärguline.
  Kolmanda kvartali majanduskasv kujunes oodatust väiksemaks, mis sunnib korrigeerima neljanda kvartali ja aasta prognoose. Otsustasime võtta konservatiivsema joone, seni olid ootused mõnevõrra ülepaisutatud. Optimismiks andis alust tööstustoodangu ja teenuste sektor. Ilmselt on oodatust kehvemalt esinenud need majandussektorid, mida me nii hästi pole näinud. Senise info põhjal on põllumajanduse langust võetud arvesse tegelikust väiksemana ja oma rolli mängib raskelt aimatava käitumisega varimajandus.
  Suprema ootab tänavu neljandas kvartalis varem prognoositud 5,7protsendilise tõusu asemel vaid 2,8protsendilist kasvu ja aasta kokkuvõttes ootab Suprema 1,1protsendilist majanduslangust. (BNS)
 • Hetkel kuum
Paavo Kangur: Eesti majandusmootorid ja uus kaev
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Veel üks võimalus portfelli tootlust paisutada: kuidas maksudest miinimum võtta
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Raadiohommikus: tervisekindlustusest ja palgipuudusest
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägime lisavõimalusest tervishoiu rahastamisel, puidutööstuse toormepuudusest, esimesest iseteenindusapteegist ning kuuleme intervjuusid turunduskonverentsilt.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägime lisavõimalusest tervishoiu rahastamisel, puidutööstuse toormepuudusest, esimesest iseteenindusapteegist ning kuuleme intervjuusid turunduskonverentsilt.
Raadiohommikus: rakettidest bumerangideni
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.