6. detsember 1999 kell 22:00

Kas III kvartali majanduskasv valmistas teile pettumuse?

Ootasin isegi hullemat. Stabiliseerimise tundemärgid on küll olemas, aga tõusu küll veel ei ole, mõned sektorid on ikka täiesti välja surnud. Kulub veel vähemalt pool aastat, et majandus hakkaks kasvama. Eesti majanduskasv on tihedalt seotud Venemaaga. Venemaa majanduslik olukord on tänu naftahinna tõusule ja maksukogumise tõhustamisele paranenud. Toodame kuuldeaparaate ja isegi need on hakanud pärast aasta kestnud pausi Venemaale minema.

See number peegeldab majanduse tegelikku seisu. Võrreldes eelmise aastaga on ka meie ettevõtte käive vähenenud. Samas nägime sellist arengut ette ja tegime oma selle aasta plaanid tagasihoidlikumad. Aasta lõpetame nii, nagu olime prognoosinud. Tagasilöök tuli Balti turult, samas on Skandinaavias läinud meil suhteliselt hästi ja see on aidanud lõppeva aasta paremini üle elada. Järgmine aasta tuleb meile aga võrreldes 1999. aastaga parem.

Kuna möödunud aasta kolmandas kvartalis oli juba majanduses selge allakäik, siis võib öelda, et 0,2 protsendi suurune kasv ei olnud selline, mida oodati. Majanduskasvu prognoosi avaldamine on sarnane riidemoega. Kui üks autoriteet juba oma arvamuse välja ütleb, siis teised ei taha sellest väga palju erineda. Sellepärast ei ole avaldatud ka tõeliselt pessimistlikke ja optimistlikke hinnanguid. Ei ole selliseid isiksusi, kes julgevad oma hinnangutes avalikult teistest erineda.

Samas on meie seis ikkagi väga kurb. Meil ei ole detsembri alguses mitte mingisugust infot selle kohta, kuidas majandus liigub neljandas kvartalis, ja kuni eilseni ei teadnud me ka veel kolmanda kvartali esialgset tulemust. Konkreetsel firmal on palju parem olukord, sest on teada, kui palju novembris müüdi, ja müügilepingute näol on ka pilt sellest, mis ootab ettevõtet ees järgmisel aastal. Ettevõtja jaoks on majanduskasvu number teisejärguline.

Kolmanda kvartali majanduskasv kujunes oodatust väiksemaks, mis sunnib korrigeerima neljanda kvartali ja aasta prognoose. Otsustasime võtta konservatiivsema joone, seni olid ootused mõnevõrra ülepaisutatud. Optimismiks andis alust tööstustoodangu ja teenuste sektor. Ilmselt on oodatust kehvemalt esinenud need majandussektorid, mida me nii hästi pole näinud. Senise info põhjal on põllumajanduse langust võetud arvesse tegelikust väiksemana ja oma rolli mängib raskelt aimatava käitumisega varimajandus.

Suprema ootab tänavu neljandas kvartalis varem prognoositud 5,7protsendilise tõusu asemel vaid 2,8protsendilist kasvu ja aasta kokkuvõttes ootab Suprema 1,1protsendilist majanduslangust. (BNS)

Hetkel kuum