Toomas Truuverk • 8. detsember 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia käis 100 kroonil ära

Tallinna börsi liideraktsiate hinnad läbisid eile pärastlõunal mõõduka korrektsiooni, kuid jäid tänu hommikusele tugevnemisele päeva kokkuvõttes siiski plusspoolele.

Ka ÄP indeks sulgus eile hoolimata õhtusest tagasilöögist positiivsel pinnal, kerkides päevaga 0,28%, 334,82 punktile. Börsisüsteemi päevakäive ulatus eile registreeritud 278 tehingus 33,62 mln kroonini, mis arvestades pärastlõunast korrektsiooni on ka igati loogiline. Pöördelistel hetkedel on investorite kauplemishuvi alati veidi suurem.

Kui eilses kommentaaris sai märgitud, et Telekomi ja Hansapanga aktsia on jõudnud 100 krooni künnisele, siis täna võib tõdeda, et turg käitus vastavalt ootustele -- Telekom käis üle 100 krooni piiri ära, Hansa selleni aga ei küündinud.

Telekomi aktsia, mis alustas ka oluliselt maagilisele piirile lähemalt, kerkis hommikul kiiresti üle 100 krooni (päeva kõrgeimaks jäi 102 krooni), misjärel käivitusid ka esimesed müügiorderid.

Eestis on nn kindlaksmääratud hinnaga tehingud küll üpris vähelevinud, mujal maailmas on mingi olulise tasemega seotud tehingukorraldused aga sagedased. Telekomi näite varal võib oletada, et investor andis sisse korralduse, mis sätestas, et kui aktsia müügihind jõuab 100 kroonini, peab maakler tema nimetatud koguse maha müüma.

Automaatselt või mitte, selline protsess eile Tallinna börsil käivitus, ja kui Londonist ka erilist toetust näha polnud, hakkas aktsia hind vajuma, tõmmates endaga kaasa ka Hansapanga ja Norma aktsia.

Tublilt jätkas eile Ühispanga aktsia, tõustes 2,73%, mis liideraktsiate õhtust korrektsiooni arvestades on seda parem saavutus. Ühispanga aktsiat mõjutab hetkel eeldatavalt liideraktsiatest väljunud investorite soov leida potentsiaalset järgmist kiiret tõusjat. Samas on viimased päevad näidanud, et Ühispanga puhul võib kapis olla veel nii mõnigi luukere.

Hetkel kuum