Toomas Truuverk • 14. detsember 1999 kell 22:00

Turg rahuneb uue aasta saabumiseni

Kauplemine Tallinna börsil jäi eile suhteliselt rahulikuks ja aktsiate hinnad muutusid vähe. ÄP indeks liikus päeva siseselt kitsas ca üheprotsendises kõikumiskoridoris ja sulgus õhtul 329,6 punktil (päevaga -0,05%).

Vähemal või rohkemal määral sõltuvad aktsiate hinnad praegu läheneva aastavahetuse kardetavast mõjust, täna keskpäeval avaldatavatest pankade novembrikuu majandustulemustest, reedesest optsioonide lõppemisest ja ka pühapäevastest riigiduuma valimistest Venemaal.

Tundub, et aastalõpu võtmeprobleem saab siiski olema just A2T vea kartus. Viimasel kolmel mainitud teguril on tähtsust eeskätt väga lühiajalises tähenduses.

Pankade kasumeist midagi üllatavat turuosalised ei oota. Üldiselt arvatakse, et kui ka tuleb mingeid erakorralisi tulusid (kasvõi aktsiahindade tõusust), tehakse nende arvel täiendavaid provisjone ja kasumid jäävad ikka juba teada suurusjärkudesse -- Hansapank ca 40 mln kr, Ühispank ca 10 mln kr ja Optiva ca 1 mln kr.

Reedesest optsioonide lõppemisest samuti väga suurt mõju aktsiate hindadele ei kardeta. Detsembris lõppevate optsioonilepingute maht on umbes 14,5 mln kr ja see summa ka ainult käesoleva nädala päevadele hajutades võib maksimaalselt tekitada 3 mln kr jagu täiendavat müügisurvet. Ilmselt osa lepinguid sarnaselt eelmiste kuudega pikendatakse ja vaevalt, et kõik optsioonid 100protsendiselt alusvaraga kaetud olid.

Venemaa riigiduuma valimiste mõju meie aktsiaturule on aga hoopis raske prognoosida. Hetkel peetakse tõenäoliseks, et võimule tulevad vasakpoolsed jõud, kuid isegi Venemaal pole see seni suurt paanikat tekitanud. Samas on võimalikud reageerijad, välisinvestorid oma positsioonid nii Venemaal kui ka Eestis suuresti sulgenud või siis vähemalt külmutanud ja seega mingit suuremat paanilist liikumist enne uue aasta algust vaevalt tulemas on.

Hetkel kuum