ÄP fototoimetus • 16. detsember 1999 kell 22:00

Novembrikuu üllataja oli Optiva

Novembrikuu kõige huvipakkuvamaks pangaks Äripäeva pangareitingu arvutamise juures oli Optiva Pank, mille varade maht kasvas eelmisel kuul 325 mln ehk 9,8%.

Panga deposiitide kasv oli novembris väga kiire. Nõudmiseni hoiused kasvasid 8,7% ja tähtajalised 6,4%. Sellele vaatamata kahanes panga lühiajalise likviidsuse näitaja, sest panga likviidsete varade hulk kasvas likviidsete kohustuste mahust veelgi kiiremini. Mõningal määral muutus lühiajalise likviidsuse näitaja eelmisel kuul halvemaks Hansapangal. Intresside langus tõi Hansapanga tähtajaliste deposiitide mahu kuuga alla 10,7%. Olulisel määral ehk 580 mln krooni võrra kasvasid Hansapangas aga lühiajalised kohustused ehk nõudmiseni hoiuste maht, mis halvendas eelpool mainitud lühiajalise likviidsuse näitajat.

Likviidsete varade kasvu tõttu kahanes Optiva Pangas kõige kiiremini ka vähelikviidsete varade osakaal, mis aitas pangal samuti oma reitingut omajagu parandada.

Finantsvõimenduse koha pealt nii Hansa- kui Ühispanga osas midagi ei juhtunud. Olulisel määral kasvas finantsvõimendus taas Optiva pangas, kuna suure varade mahu kasvu kõrval ei olnud omakapitali kasv 0,46 mln kroonise novembrikuu kasumi põhjal just kuigi suur.

Oluliselt tõusis finantsvõimendus ka Tallinna Äripangas mille varade maht, mis on kuust kuusse tugevalt kõikunud, kerkis seekord ligi 12%. Panga turuosa see Eesti kommertspankade maastikul oluliselt ei tõstnud. Küll aga tõusis möödunud kuul 0,59 protsendiga turuosa Optiva Pangal. Kõige enam ehk 0,53% langes turuosa Ühispangal. See-eest oli Ühispank see, kelle novembrikuu kasumiga võis kõige enam rahul olla ning mis seeläbi aktsiate tulukuse koha pealt suutis oma tasapisi langevat reitingut ülal hoida.

Autor: ÄP

Hetkel kuum