Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas jooksevkonto ülejääk viitab majanduse jahenemisele?

  Ühe kvartali näitajate najal ei saa ega tohigi teha põhjapanevaid järeldusi majanduse arengutes ega muutusi prognoosides -- eriti, kui statistikas sesoonsust ei arvestata. Jooksevkonto näitajal võib olla mitmeid tahke.
  Pikemas perspektiivis viitab jooksevkonto ülejääk kas kapitali sissevoolu pidurdumisele ning väljavoolule ja/või kodumaise nõudluse vähenemisele. Nimetatud tegurite vahelt III kvartali näitajatele selgitusi otsides saab peamiselt rääkida sesoonsusest (tugev teenuste positiivne bilanss), investeeringute nõudluse vähenemisest ja ka kapitali sissevoolu vähenemisest.
  Seni on suurimat huvi pakkunud negatiivse tahuga investeeringutenõudluse vähenemine, mille üks põhjus võib aga olla varasematel aastatel tehtud n-ö üleliigsed investeeringud. Lisaks on rida teisi indikaatoreid, mis majanduse jahenemise minevikku jätavad ning majanduskasvu tugevnemisele viitavad.
  Eks see ole kahe otsaga asi. Ühelt poolt on muidugi kena, et see mõjutab Eesti maksebilanssi soodsas suunas. Teiselt poolt -- kui jooksevkonto näitaja läheb plussi, siis pole ekspordiga kõik asjad korras.
  Samas mõjutavad maksebilanssi ja jooksevkontot mõned suuremat sorti tehingud. Eesti majandus on niivõrd väike, et vahel piisab ühest ainsast tehingust, et viia näitaja ühes kvartalis ühte ja teises kvartalis teise äärmusesse. See ei näita mingisuguseid trende ja mina ei teeks veel erilisi järeldusi. Praeguse näitaja kohta ei oska ma veel öelda, kas see on nüüd hea või halb.
  Eelnevalt on jooksevkonto defitsiidi puhul räägitud, et selle tekitaja on välisinvesteeringute sissevool, selle rahaga imporditakse peamiselt seadmeid ja masinaid, mis on iseenesest positiivne. Jooksevkonto defitsiit on olnud ühelt poolt majanduskasvuga kaasas käiv nähtus, teisalt näitab see majanduse ebastabiilsust ja ka haavatavust võimalike majandusriskide korral. Defitsiidi vähenemine viitab sellele, et majandus liigub tasakaalu suunas, mis on iseenesest hea näitaja.
  Samal ajal väheneb investeeringute aktiivsus ja järelikult on nende tegurite, mis varem jooksevkonto defitsiiti tekitasid, osakaal vähenenud või lakanud. Mis on sellisel juhul kasvu allikad? Kui need on asendunud sisemaiste säästude ja neil põhinevate investeeringutega, pole katki midagi. Seda aga eriti toimunud pole. Võime öelda, et majanduskasvu tekitavate faktorite mõju on suhteliselt nõrgenenud.
  Jooksevkonto defitsiit tähendab tegelikult välisvõlgnevuse kasvu, ülejääk kahanemist. Kui see tuleb näiteks ekspordi kasvu arvel, siis poleks ülejäägil midagi viga. Kui aga teisi majanduskasvu allikaid kõrval pole, siis on probleem olemas.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.