Tõnis Oja • 22 detsember 1999

Järgmise aasta tegija on Jaapan

Jeeni kurss kerkis eile euro suhtes ajaloo kõrgeimale tasemele ja dollari suhtes tõusis Jaapani valuuta nelja aasta kõrgeimale tasemele 101,57 jeenile. Nõudlus saareriigi valuuta järele kasvas järsult seoses aktsiahindade ralliga Tokio börsil (Nikkei indeks kerkis 2,1 protsenti). Investorid usuvad, et järgmise aasta tegija finantsturgudel on Jaapan, ning valmistuvad selleks juba aegsasti.

Jaapani majanduse toibumine sõjajärgse perioodi suurimast majanduskriisist on olnud päevakorral kogu viimase poolaasta jooksul. Aasta algusega võrreldes on aktsiate hinnad kerkinud 33%, jeeni tugevnemine dollari suhtes (11 protsenti) jääb alla vaid Indoneesia ruupiale. Juba uue aasta esimeses kvartalis võime näha jeeni tugevnemist tasemeni 90 USD/JPY.

USA Föderaalreservi monetaarpoliitikat kujundav vabaturu komitee jättis eile baasintressid muutmata, kuid hoiatas, et võib seda teha järgmisel istungil. Tõenäoliselt otsustas Fed enne aastavahetust paati mitte kõigutada. Kuigi tarbijahinnaindeks on USAs endiselt väike, tugevdab kiire majanduskasv paratamatult inflatsioonilist survet. Eile teatas Ühendriikide majandusministeerium, et SKT kasvas kolmandas kvartalis 5,7 protsenti -- 0,2% esialgselt avaldatust enam.

Hetkel kuum