• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohustuslikus korras väärtpaberiregistrisse

  Ettevõtetele tähendab see aastas vähemalt 10 000kroonist lisakulu, mis on Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumi (EVKD) hinnakirja järgi emitendi aastane hooldustasu. Sellele lisanduvad tehingu- jm teenustasud.
  Justiitsminister Märt Raski põhjendus registreerimise nõudele oli aktsiate omandiõiguse üle peetavate kohtuvaidluste ja sellega seonduvate pettuste arvu vähendamine.
  «Sellist asja siis enam ei oleks, et kohtus on kaks aktsiaraamatut ja vaieldakse selle üle, kumb on õige ja kumb võltsing,» ütles eile justiitsministeeriumi eraõiguse osakonna juhataja Harri Mikk.
  Miku sõnul on 10 mln piir küllaltki suvaline, sest kaugemas perspektiivis on idee viia väärtpaberiregistrisse kõik aktsiaseltsi vormis tegutsevad ettevõtted, kuid praegu tuleb alustada suurematest.
  «Selline asi on meil nõukogu otsustada. Kui see on kohustuslik, siis pole siin midagi arutada. Aga minuni ei ole see jõudnud, miks peaks seda kohustuslikult tegema. Praegu pole depositooriumis registreerimist lähema aasta jooksul küll plaanis,» ütles üle 50 mln kroonise aktsiakapitaliga Paikuse Saeveski juht Tõnu Järv.
  Kuni 10 mln kroonise aktsiakapitaliga aktsiaseltse on Eestis 450 ja osaühinguid 22.
  Riigikogu liige Kalev Kukk on teinud ettepaneku jätta üle 10 mln kroonise aktsiakapitaliga ettevõtete kohustuslik registreerimine keskdepositooriumis välja kui põhjendamatu, selle ainus põhjus on tagada registripidaja teenustasu.
  «Tasud muutuvad kindlasti alanemise suunas, kui seadus hakkab depositooriumis registreerimist nõudma,» ütles EVKD tegevdirektor Jaanus Erlemann. Tema sõnul on depositooriumis registreerimine kasulik, sest osaluse müügil on mõlemal poolel kindlustunne, et ta saab oma raha või aktsiad kindlalt kätte. Depositooriumis registreeritaks ka aktsiate pantimine.
  Viis aastat tagasi asutatud Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumi omanikud on kommertspangad, keskpank ja rahandusministeeriumi kaudu riik. Kasumit mitte taotleva aktsiaseltsina tegutseb depositoorium Erlemanni sõnul väärtpaberituru infrastruktuuri arendamise huvides. 1998. a sai EVKD 778 000 krooni kahjumit, mis kaeti väärtpaberibuumi aegse kasumi arvel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Dow ja S&P 500 tõusid uute rekorditeni
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.