Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus tulumaksuseadus mõjutab ettevõtete kasumit

  Uus tulumaksuseadus, mis hakkas kehtima alates 01.01.2000, kaotab tulumaksu ettevõtte kasumilt ning asendab selle tulumaksuga dividendidelt -- üldjuhul 26/74 netodividendide summast, välja arvatud dividendid teisele Eesti residendist äriühingule, mida ei maksustata.
  Koos uue seadusega kaovad ka senised tuludeklaratsioonid, maksuamortisatsiooni tabelid ning ajutised erinevused varade ja kohustuste bilansiliste ja maksuväärtuste vahel ehk kõik see, mis põhjustas edasilükkunud tulumaksu kohustuse ülesvõtmist bilansis. Peaaegu kõik bilansis kajastunud edasilükkunud tulumaksu kohustused tuleb kanda seisuga 31.12.1999 tulusse (varad kulusse). Erandina võivad alles jääda vaid edasilükkunud tulumaksu varad ja kohustused välismaal asuvate tütar- ja sidusettevõtete suhtes.
  Vaieldav on, kas ettevõtted peaksid moodustama uue edasilükkunud tulumaksu kohustuse eelmiste perioodide jaotamata kasumi suhtes. Edasilükkunud tulumaksu kohustuse moodustamise poolt räägib asjaolu, et ettevõtted ei saa maksta dividendidena välja kogu oma vaba omakapitali, vaid nad on sunnitud kulutama osa sellest tulumaksuks.
  Edasilükkunud tulumaksu kohustuse moodustamise vastu räägib eelkõige asjaolu, et selle kohustuse suurus ei ole usaldusväärselt mõõdetav, muu hulgas järgmistel põhjustel.
  - Dividendide maksmisel tekkiva tulumaksu kulu suurus sõltub sellest, kes on dividendide maksmise hetkel ettevõtte aktsionärid (juhul kui aktsionärideks on Eestis asuvad äriühingud, siis tulumaksu tasuda ei tule).
  - Jaotamata kasumit võidakse kasutada ka muul otstarbel kui dividendideks (näiteks fondiemissiooniks). Sellisel juhul samuti tulumaksu tasuda ei tuleks.
  - Ettevõtte likvideerimise korral ei peaks ettevõte jaotamata kasumilt tulumaksu maksma.
  Ülalnimetatud põhjustel arvan, et edasilükkunud tulumaksu kohustuse moodustamine jaotamata kasumi suhtes ei ole põhjendatud. Küll aga tuleks lisades avalikustada maksimaalne võimalik tulumaksukohustus, mis ettevõttel tekiks, kui ta jagaks kogu oma jaotamata kasumi dividendidena välja (eeldades halvimat varianti, st juhul, kui kõik tema aktsionärid kuuluksid tulumaksuga maksustatavasse kategooriasse).
  Maksimaalse võimaliku tulumaksukohustuse arvutamisel tuleks tugineda uue tulumaksu seaduse §-le 60, mis lubab 1999. a lõpuni tekkinud kasumi väljamaksmisel võtta arvesse aastatel 1994--1999 tasutud tulumaksu (st kuni 1999. a lõpuni tekkinud kasumi väljamaksmisel tuleb tulumaksu tasuda tõenäoliselt vähem kui 26/74 netodividendide summast).
  Maksimaalse võimaliku tulumaksukohustuse avaldamine on aruande kasutajate (näiteks finantsanalüütikute) jaoks väga oluline, kuna vastasel korral võiksid nad ekslikult eeldada, et kogu bilansis näidatud vaba omakapitali on võimalik täiendavate kuludeta aktsionäridele välja jagada, mis ei ole kahjuks tõsi.
  Seega eufooria, mis tekkis mõningate börsiettevõtete puhul pärast teadet, et nad saavad oma edasilükkunud tulumaksu kohustuse kasumisse kanda, on vaid osaliselt põhjendatud.
  Kuigi bilansis edasilükkunud tulumaksu kohustus enam ei kajastu, jääb osa sellest «peidetuna» siiski vabasse omakapitali alles (suurusjärgus 0--26% vabast omakapitalist).
  Uue tulumaksuseaduse alusel dividendidelt tasutav tulumaks tuleks raamatupidamises näidata jaotamata kasumi vähendamisena, mitte tulumaksu kuluna. Seega alates 2000. aastast peaks Eesti ettevõtetel, kellel välismaal tütar- ja sidusettevõtted puuduvad, olema kasumiaruande real «tulumaks» null.
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Troopikasaarel tõusis sibula hind röögatult kõrgele
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.