Ülo Toomsalu • 7. veebruar 2000 kell 6:02

Euronõue kaotab maksuvabad kaubad ja teenused

Euroopa Liidu eeskirjad sunnivad valitsust lisama lähiaastatel käibemaksu ka seni maksuvabadele teenustele ja kaupadele, mis toob paratamult kaasa hinnatõusu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Rahandusministeerium töötab uue käibemaksuseaduse eelnõu kallal, üritades Eesti maksusüsteemi kooskõlastada euronõuetega.

'Eelnõu on algstaadiumis, vara on veel midagi kommenteerida. Selle küsimuse otsustavad poliitikud,' ütles ministeeriumi maksupoliitika osakonna käibemaksutalituse juhataja Ain Ulmre. Euroopa Liidu direktiivid ei luba nullmäära millelegi peale ekspordi, tunnistas Ulmre. Samas ei keela need mõne kauba puhul madalamat maksumäära.

Pärast seda, kui juulis läheb 18protsendilise käibemaksu alla elanikele müüdav kütus ja soojusenergia, kehtivad nullmäärad edasi teatri- ja kontserdipiletite, tellitavate ajakirjandusväljaannete, matuseteenuste ning haridusministeeriumi kinnitatud õpikute ja töövihikute puhul.

'Rahandusministeerium ei valmista maksumaksja jaoks ette mingit pirni, maksusoodustuste kadumine ei ole praegu aktuaalne,' ütles ministeeriumi nõunik Daniel Vaarik, eitamata maksuseaduste ühtlustamise vajadust. Tema sõnul on kaalumisel eelnõu mitu versiooni, mille üle pole konsultatsioonid veel alanud.

'Ajalehtede esindajatega on meil eelmisest aastast suusõnaline kokkuleppe, et enne nendega läbi rääkimata ei tehta midagi,' kinnitas Vaarik. 'Euroopa Liidus on real juhtudel soodustused lubatud ja kindlasti on need mõne kauba puhul õigustatud ka Eestis.'

Samas on Vaariku sõnul selge, et praegused maksuvabastused ei aita enamasti kõige suuremaid abivajajaid. 'Siin on selget ebaõiglust. Sageli on need abiks vaid 10-15 protsendile, suurema sissetulekuga inimestel pole oluline, kui nad mingi toote eest peavad 50 senti peavad rohkem välja käima,' tõdes Vaarik. Palju ratsionaalsem oleks maksud kokku koguda ning jagada raha tegelikele abivajajatele.

Hetkel kuum