Ülo Toomsalu • 14. veebruar 2000 kell 6:14

Edgar Savisaart ähvardas atentaat

Väidetavalt üritasid seni tuvastamata isikud korraldada Keskerakonna liidri Edgar Savisaare tapmist, mida kinnitab politseile laekunud teave, kirjutab Sõnumileht.

Tallinna politsei sai Sõnumilehe andmeil läinud aasta novembris pärast ärimees Mait Metsamaa tapmist infot, et rühm isikuid soovib korraldada Edgar Savisaarele atentaati. Sõnumilehe andmeil hoiatas politsei Savisaart 8. novembril, kohtudes temaga Tallinna äärelinnas.

'Seda infot kontrolliti, kuid kedagi kinni ei peetud,' kinnitas usaldusväärne allikas. Sõnumilehe andmeil andis aga väidetav mõrvakatse korraldaja end ise politseile üles.

Keskerakonna liider Edgar Savisaar keeldus mõrvakatse plaanimist kommenteerimast. 'Ma ei sooviks sellistes asjades sõna võtta,' ütles Savisaar eile.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütles, et peab mõrvakatse plaanimist ülimalt ebausutavaks.

Esimest korda üritati Savisaart mõrvata 1991. aasta augustis. 'Siis tuli aga put? ja atentaadi idee kaotas aktuaalsuse,' kinnitas politseiallikas. 'Tol korral oli tegu Venemaalt saadetud sõjaväelasega.'

Sõnumilehe teada oli rühm väidetava mõrvakatse tarvis raha kokku pannud. Palju seda oli, on siiani teadmata.

'Jäi mulje, et kõik atentaadi asjaolud võisid keerelda mõne Eestis tegutseva kuritegeliku elemendi ümber,' selgitas üks politseiallikas. Samas kinnitab teine allikas, et see on välistatud, sest otsad viisid mujale.

'Mõne tähtsa tegelase atentaadiks tuleks ilmselt välja käia paarsada tuhat krooni või isegi rohkem,' oletas kriminaalpolitseinik, kelle hinnangul on Savisaare juhtumi puhul tegu siiski hetkeemotsioonidega. 'Mulle isiklikult pole sellest räägitud,' tähendas ta.

Keskkriminaalpolitsei uurija Margus Maasepp ei tea iseseisvusaastaist meenutada ühtki juhtumit, et mõnda poliitikut oleks tappa üritatud. Siiski ei välista ta võimalust, et kui kedagi ongi ähvardatud, siis asjaosalised vaikivad sellest.

Hetkel kuum