Ülo Toomsalu • 22. veebruar 2000 kell 6:04

Riigikogulase palk tõuseb 2000 krooni

Riigikogu liikme palk tõuseb tänu eelmise aasta viimase kvartali keskmise palga kasvule 2000 krooni võrra, samal ajal teenivad näiteks õpetajad endiselt keskmiselt 4500 krooni kuus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu liikme palk on seotud Eesti keskmise palgaga, mis tähendab seda, et keskmise palga kasvuga tõuseb ka nende palk. Kui eelmise aasta viimases kvartalis teenis riigikogu lihtliige 17 044 krooni kuus, siis nüüd tõuseb tema palk tänu 532kroonisele keskmise palga kasvule 19 196 kroonini.

Lisaks on riigikogu liikmetele ette nähtud esinduskulud, mis moodustavad 20 protsenti kuupalgast. Kokku saavad nad maksustamiseelset tulu seega 23 035 krooni.

Riigikogu esimees saab ilma esinduskuludeta palka 28 794 krooni, mis on kõrgeim riigiametniku palk Eestis. Presidendi kuupalk on 25 000 krooni kuus, peaminister teenib 22 500 ja minister 20 000 krooni kuus.

Presidendi, peaministri ja ministri palku reguleerib avaliku teenistuse palgaastmestik. Palgaastmed määrab valitsus määrusega. Tänavu jäid tippametnike palgad eelmise aasta tasemele.

'Ministri töö vastutusaste konkreetsel valitsemisalal on suur ja tema töö on pingeline. Seetõttu pole ka õige, et valitsuse liikme palk hakkab alla jääma riigikogu liikme palgale,' nentis valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik.

Presidendi pressiesindaja Epp Alatalu tõdes, et inimestel on kahest palgasüsteemist raske aru saada. 'Maksumaksjatel oleks lihtsam aru saada, kui kõigile riigilt palka saavatele inimestele kehtiks üks üheselt mõistetav struktuur,' ütles Alatalu. Samas nentis presidendi pressiesindaja, et parlamendi liikmed saavad igal pool maailmas kõrget palka.

'Aga ma ei tea, et see oleks seotud keskmise palgaga. Süsteem peab olema ühesem ja samal ajal läbipaistvam,' ütles Alatalu.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi sõnul tuleb ka valitsusliikmete palgad siduda keskmise palgaga. Ligi avaldas lootust, et valitsusel on julgust selle eelnõuga välja tulla, kuigi see on ebapopulaarne. 'Ministrid peavad saama rohkem palka kui riigikogu liikmed,' ütles Ligi.

Ligi sõnul oli ülemnõukogu otsus siduda parlamendi liikme palk keskmise palgaga õige. 'Meie pole oma palga mõjutajad, vaid see toimub nii, nagu elujärg muutub. Poliitikute elujärg peabki sellest sõltuma,' märkis Ligi. Ta nentis, et ministrid teenivad Tallinna tööjõuturgu hinnates vähem, kui on näiteks kehva direktori palk.

Hetkel kuum