Raimo Ülavere • 15. märts 2000 kell 10:26

Velsicol nõuab äripartneritelt kirjalikku avaldust aususe kohta

Kohtla- Järvel asuv ettevõtte Velsicol Eesti nõuab oma koostööpartneritelt kirjalikku kinnitust, et need ei ole andnud altkäemakse ega meelehead Velsicoli töötajatele, kirjutab tänane majandusleht Delovõje Vedomosti.

Samuti peavad Velsicoli töötajad kirjalikult kinnitama, et nad pole tarnijatelt vastu võtnud raha ega kingitusi. Allkirjast keeldujaid ähvardab lepingu lõpetamine.

Delovõje Vedomosti valduses oleva Velsicoli poolt tarnijatele saadetud kirjast võib lugeda, et ' kõik tarnijad on vastavalt audiitorite soovitusele kohustatud kord aastas esitama kirjaliku kinnituse, et pole andnud Velsicol Eesti ASi töötajatele altkäemaksu, muid tänutäheks tehtud makseid' jms. Ühe niisuguse kirja saanud firmajuht ütles DV-le, et tunneb ennast solvatuna.

Velsicoli ostudirektor Peep Uueküla, kelle allkiri seisab ärimeestele laiali saadetud kirjal, ütles, et tema firma ei saa midagi nõuda. Kirjalik kinnitus partneri aususe kohta saab olla ainult vabatahtlik ja Velsicol palub neid kinnitusi ainult audiitorite soovitusel. Uueküla ei osanud selgitada, miks audiitorid niisuguseid kinnitusi näha tahavad.

Velsicoli tegevjuht Tatjana Stoljarova selgitas, et kinnituste küsimine partnerite aususe kohta on ameerika omanike komme ja nõudmine. Stoljarova rõhutas, et kinnituse andmine partnerite poolt on rangelt vabatahtlik. Samas ei selgitanud ta, miks siis koostööpartneritele saadetud kirjas seisab lause 'Tarnijad, kes ei aktsepteeri sellist poliitikat, diskvalifitseeritakse automaatselt kui Velsicol Eesti ja Velsicol Chemical Corporation äripartnerid.'

Firmadele saadetud kirjas on ka öeldud, et ka Velsicoli enda töötajad, kes tegelevad tarnetega, on kohustatud andma kirjaliku kinnituse, et pole saanud altkäemaksu. Keeldumise korral ähvardab neid vallandamine.

Tööinspektsiooni jurist Niina Siitam ütles, et sellised nõudmised ei oma mingit seaduslikku alust.

Hetkel kuum