Inno Tähismaa • 27. märts 2000 kell 11:39

Uus-Meremaa börs alustas WAP tehingutega

Uus-Meremaa börs (NZSE) pakkus täna esimest korda võimalust kaubelda väärtpaberitega läbi WAP-protokolli ehk mobiiltelefoniga läbi interneti.

Uus-Meremaa börsi WAP-tehingud on osa ülemaailmsest elektroonilise väärtpaberivahenduse projektist, mille töötasid välja Computershare, Hewlett-Packard Company, NZSE ja TANTAU Software.

Esimese WAP-aktsiatehingu tegi NZSE aseesimees Simon Allen mobiiltelefoniga Ericsson R320.

NZSE WAP võimaldab klientidel väärtpabereid osta ja müüa ilma maaklerite abita. NZSE tegevdirektor Bill Foster ütles, et maakleritel tuleb mobiilse väärtpaberivahenduse jaoks oma kliendid registreerida ja panna paika tehingute piirangud. Kui kliendid on registreeritud, saavad nad kaubelda ilma maaklerite abita, olles otse ühendatud NZSE WAP serveriga.

Foster ütles, et uus tehnoloogia võimaldab maakleritel hõivata uusi turge ja laiendada kliendibaasi ebatraditsiooniliste investorite arvel. Tema sõnul on Uus-Meremaa maaklerid oma efektiivsuse poolest tuntud kogu maailmas ja börsi eesmärk on seda eelist veelgi paremini ära kasutada.

Fosteri sõnul võimaldab WAP tehnoloogia alandada teenustasusid ja vähendada võimalikke riske. Projektis osalevad maailma juhtivad WAP tehnoloogiat arendavad firmad aitavad uue projekti käima lükata kahe kuu jooksul.

NZSE WAP-projekt kasutab HP 9000 servereid operatsioonisüsteemiga HP-UX.

Kasutatav mobiilinterneti tarkvara on firma TANTAU Wireless Internet Platform. See võimaldab andmete turvalist edastamist mobiiltelefoni ja börsi infosüsteemide vahel. Firma TANTAU toode on maailma esimene mobiilkaubanduse tarkvaraplatvorm, mis võimaldab ettevõtetel luua otseühenduse klientidega, ilma et oleks vaja kasutada mõne internetifirma teenust.

Computershare arendas NZSE elektroonilise kauplemissüsteemi, mis võimaldab ühendust mobiiltelefoniga ja kiiret andmetöötlust, muutes NZSE WAP-süsteemi unikaalseks.

Hetkel kuum