Tiit Reinart • 17. aprill 2000 kell 11:44

TÜ majandusteaduskonna dekaan Jüri Sepp: USA krahhi mõju kaudsem Vene kriisist

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaan prof Jüri Sepp arvab homse Äripäeva arvamuskülgedel, et USA aktsiakrahh võib olla Eestile veidi kaudsema mõjuga kui näiteks Venemaa kriis.

Ekspordi ja väliskaubanduse seosed võrreldes Põhjamaade ja Venemaaga on veidi väiksemad, mehhanismid mis mõjuvad on veidi pikema toimega. Ei pruugi kohe otseselt ekspordinumbriteski kajastuda, ütles Sepp.

Samas lisas ta, et kui Skandinaavias hakkab halvemini minema, siis sel on mõju eksportööridele. 'Soome-Rootsi majandusseisund on üks tähtsamaid tegureid eesti ekspordi arengu jaoks. Kui sealt tulevad tagasilöögid jõuab see ka siseturule ja sisetarbimisse,' nentis Sepp.

Sepa sõnul oli üllatav, et Eesti majanduslangus nii pikalt kestis ja majandus ei läinud oodatud tempos uuesti üles. Kuigi Euroopa majandusolukorda hinnati positiivselt ja Euroopa tõusuga kaasminekut loodeti Eesti majanduselt juba eelmisel aastal. 'Selles mõttes mingi ajaline nihe neis protsessides on ja mõnikord isegi võib-olla suurem kui sellisel üldisel globaliseerumise ajajärgul võiks arvata,' tunnistas dekaan. 'Aga kahtlemata- arvestades Eesti majanduse avatust ja ekspordi olulisust, eelkõige Euroopa Liidu ja Põhjamaade suunas- varem või hiljem kõik need negatiivsed impulsid jõuavad ka Eestisse.'

Hetkel kuum