31. mai 2000 kell 22:00

Kas maksed pensioni II sambasse peaksid olema vabatahtlikud?

Iga masina juures on keerukas selle käivitamine. Kogu selle kogumispensioni loomine on poliitiliselt väga keeruline, kuna võit, mis on tulemas, ei ole mõõdetav homme-ülehomme, vaid aastate pärast. Nii peab selliste asjade käivitamine käima nii, et ta tekitaks võimalikult vähe poliitilisi pingeid. Selles mõttes vabadusastme suurendamine on igati mõistlik.

Probleeme on muidugi ka ? kogumispensioni käivitamine kujutab endast sisuliselt referendumit kogumispensionile. Kas inimene hääletab selle poolt või vastu.

Kui vaatame teiste riikide, näiteks Poola ja Ungari kogemusi. Tulemus osutus paremaks, kui II samba autorid esialgu planeerisid. Inimesed valisid seal II sammast väga meelsasti. Nii et teiste riikide kogemus suunas ka meid sellele teele.

Mida rohkem vabastust ja valikuid, seda parem. See on printsiip. Sotsiaalreformikomisjon on asja arutanud ja valikuvabaduse põhimõte meid köitis väga. Idee iseenesest on väga paeluv. Muidugi on siin veel asju, mida saab arutada.

Me ei saa aru kahe vabatahtliku pensionisamba vajadusest paralleelselt. Ei ole mõtet süsteeme luua süsteemide töörõõmu pärast. Teise samba põhiidee on see, et tal oleks teatud turvalisus ja suuremad tagatised võrreldes kolmandaga. Ja et esimene ja teise sammas kokku annaksid meile normaalse asendusmäära. S.o euroopa standardite järgi vähemalt 40 meie palgast.

Teada on, et 2017. a langeb tööhõive oluliselt, I sammas probleeme ära ei lahenda. Kust tuleb lisa? Kui jätame II samba vabatahtlikuks, ei tule sellele asjale mingit lahendust, kui sa ei taga, ei tee inimesele selgeks, ei kohusta töövõtjat ja tööandjat ega turva selle asja lõppu pankroti eest. Seis kolmanda sambaga on äärmiselt vilets. Meie teadlikkus ja elustandard ei ole täna piisavalt kõrgel, aga need otsused tuleb täna teha. Kui me teeme ta vabatahtlikuks, me ei prognoosi ju isegi seda, mis kasu ta toob isegi nendele, kes sinna investeerivad. Küsimus on summas, palju sinna paigutatakse, palju keerutatakse, kui suur on fonditootlus.

Ma ei usu, et vabatahtlikult II sammas käima läheb. III sammas on seda näidanud ja me ei suuda inimesele ära selgitada, mis kasu ta sealt saab.

Hetkel kuum