27. juuni 2000 kell 6:17

Ettevõtte sundlikvideerimine soodustab uusi maksupettusi

Iga kümnes Eesti ettevõte läheb suve lõpuks sundlikvideerimisele, mis firmajuhtide sõnul annab hea võimaluse maksupettusteks ja minevikus sooritatud hämarate tehingute varjamiseks, kirjutab Postimees.

'Kui väikefirmal on teada, et ta sundlõpetamisele läheb, siis on see hea võimalus viimastel tegutsemiskuudel näiteks sotsiaalmaksu tasumisest kõrvale hiilida, sest maksuamet ei hakka selliste mõnekümne tuhande krooniste võlgade pärast veel midagi tegema,' rääkis Postimehele anonüümsust palunud väikefirma omanik.

Maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi sõnul võib see mitmel puhul tõesti nii olla, sest tihti võivad võlgade sissenõudmise kulud olla suuremad kui lõpetatavast firmast saadav raha või on kohe selge, et firmal üldse raha ega varasid pole.

Sõerdi kinnitusel pääsevad seeläbi aga vaid väikeste võlgadega firmad ning neil ettevõtetel, kelle võlad ulatuvad miljonitesse kroonidesse, pääsemislootusi ei ole. Maksuameti pressiesindaja Koit Luusi ütluse kohaselt on üheks elavaks näiteks, kus ettevõtte juhid loodavad likvideerimise abil võlgadest vabaneda, Eesti Teadeteagentuur (ETA), mis on juba ka avalikkusele mõista andnud, et tähtajaks nad vajalikke summasid ei leia ja firma tegevus lõpetatakse.

Hetkel kuum