Ain Kivisaar • 27. august 2000 kell 22:00

Kas ja kuidas sõlmida kinnisvara ostmisel eelleping?

Eellepingu eesmärk on kinnitada ostja ja müüja huvi eelseisev tehing sõlmida. Eellepingu kinnitamise tasu on enamasti 10 kinnisvara hinnast.

Ostja suurim risk eellepingu sõlmimisel on kinnisvara tegeliku omaniku tuvastamine. Hooneregistrist omandiõigust tõendava dokumendi väljastamine võtab aega kümme päeva ning enamasti võetakse see alles vahetult enne notariaalse tehingu sõlmimist. Seega puudub ostjal kohene võimalus omaniku tuvastamiseks. Haruldased pole juhtumid, kus valemüüja on suutnud ostjat veenda tasuma käsiraha ilma vara omandiõigust kontrollimata (esitatakse fiktiivsed paberid). Siis pole kelleltki makstud raha tagasi nõuda.

Enne tegeliku omaniku tuvastamist on mõttekas eelleping sõlmida mõne tuntud kinnisvaravahendaja kaasabil ning deponeerida eellepinguga makstav raha büroos. Võimalike komplikatsioonide korral on siis vähemalt teada, kelle poole pöörduda, samuti saab nii vältida raha sattumist libamüüjate taskusse.

Kinnistu või korteriomandi puhul on asi lihtsam, kuna kinnistusregister annab omandiõigust tõendava dokumendi sama päeval. Ometi on selgi juhul otstarbekas pöörduda kinnisvaravahendaja poole, kuna kinnisvara omanikul säilib enne kokkulepitud ostu-müügitehingut võimalus müüa vara kiiresti hoopis kellelegi teisele.

Hetkel kuum