Ülo Toomsalu • 6. september 2000 kell 6:36

Tuliuus tehnika aitab tuvastada võltspasse

Tallinna sadama või lennujaama piiripunkti läbiv reisija, kelle passi ehtsus äratab kontrollijas kahtlusi, ei pea ootama tunde, kuni tema dokumenti uuritakse, vaid lahkub sealt mõne minuti pärast vaba mehe või kinnipeetavana, kirjutab Postimees.

Alles teist päeva esialgu Toompeal piirivalveameti reisidokumentide hinnangukeskuses kasutusel olev videospektraalvõrdleja annab kogenud piirivalvurile võltsingu kohta vastuse mõne sekundiga ning välistab senise praktika, kus kahtlase passiga inimene võis laevalt või lennukilt maha jääda, sest kohe polnud võimalik tema passi ehtsust tuvastada.

Septembri lõpus nii Tallinna reisisadama kui lennujaama piiripunktides tööle hakkavate videospektraalvõrdlejate VSC 2000 tehnilised võimalused lubavad infrapuna-, ultraviolett-, punkt- ja kaldvalgustega vaadelda erinevate turvamärkide olemasolu ja seisukorda ning tuvastada kõikvõimalikke võltsinguid. Iga valgus aitab kontrollijal vaadata erinevate turvaelementide rikkumatust, spetsiaalne koaksiaalvalgus leiab ka turvakiledesse pressitud, silmale nähtamatu märgistuse.

Viis seadet osteti Phare programmi eraldatud 4,1 miljoni krooni eest Suurbritannia firmalt Foster + Freeman ning need jõudsid Tallinna möödunud nädalal. Lisaks pealinna piiripunktidele saavad samasugused seadmed ka piirivalveameti reisidokumentide hinnangukeskus ning kaks idapiiri rahvusvahelist piiripunkti, mis jäävad tulevikus Euroopa Liidu välispiirile.

Hetkel kuum