Kaido Einama • 15. september 2000 kell 10:16

"Mägede" korterid lähevad hinda

Esmaspäevase Äripäeva kinnisvararubriigis kirjutab Uus Maa Grupi analüütik Ain Kivisaar, et lähiaastatel võib suurimat hinnatõusu prognoosida Lasnamäe, Mustamäe ja Õismäe tüüpkorteritele, kus hinnad tõusevad kuni 20% ja ruutmeetri hind hakkab ulatuma 7500-8000 kroonini. Hindade erinevus 'mägede' vahel väheneb.

Suurim hinnatõus Tallinna kõigis piirkondades toimus 1997-1998 aastal, mil majandus oli kõrgseisus. Seoses börsikrahhiga kahanes 1997. aasta lõpuks oluliselt pankade eluasemelaenude maht ja tõusid laenuintressid, mistõttu pidurdus ka kinnisvara hinnatõus.

Hinnanguliselt on korterite hinnad viimase aasta jooksul tõusnud kuni 10% võrra. Tehingustatistika põhjal on viimase viie aasta jooksul kõige suurema hinnatõusu - umbes 83% läbinud Põhja-Tallinna, eelkõige Kalamaja - Pelgulinna korterid. 76-78% tõusuvahemikus järgnevad Õismäe, Mustamäe ja Lasnamäe elamispinnad. Kesklinnas paiknevate korterite turuväärtus on viie aasta jooksul kallinenud 44%. Rohkem kui kahekordne hinnavahe kesklinna ja Põhja-Tallinna korterite vahel on viie aastaga kahanenud vaid 1,6 kordseks.

Suurim hinnatõusupotentsiaal on magalapiirkondade korteritel. Laenutingimuste paranedes on märgatavalt kasvanud nõudlus odava hinnaklassiga tüüpkorterite järele. Elanikkonna jätkuvalt suur tung pealinna ja väike lahkujaskond annavad oma panuse nõudluse suurenemisele ja hindade kasvule. Kuna hetkel ulatuvad kapitaalselt remonditud 'mägede' korterite ruutmeetri hinnad maksimaalselt 6500 kroonini, ei paku kõrgema hinnatasemega uuselamud neile konkurentsi.

Hetkel kuum