Ülo Toomsalu • 3. oktoober 2000 kell 6:29

Seadusemuudatus eksitas töötuid

Tallinna tööhõivetalituse koridore ummistasid eile segaduses ja ärritunud töötud, kes lootsid pühapäeval jõustunud seadusemuudatuse tõttu saada riigilt haigekassakaardi ja abiraha, kirjutab Postimees.

'Inimesed arvavad, et kui nad end nüüd töötuks registreerivad, siis saavad nad haigekassakaardi, abiraha ja riik maksab nende eest sotsiaalmaksu,' rääkis Tallinna tööhõivetalituse vanemkonsultant Maarika Vihermäe. 'Paraku ei laiene see inimestele, kes ei ole viimase aasta jooksul kuut kuud töötanud.'

Tallinna tööhõivetalituse direktori Marju Reinu hinnangul ületas eilne koormus varasemate päevade oma kümme korda ning töötu sotsiaalse kaitse seaduse muudatusega koos kasutusele võetud uus arvutiprogramm ei pidanud koormusele vastu.

Pingelisele õhkkonnale lisaks vaevas inimesi õhupuudus ning äraütleva vastuse puhul olid konfliktid kerged tekkima.

Kella üheks oli esmaseid pöördujaid 1400, kellest 70 protsenti oli pikaajalisi töötuid, kes olid valelootustega kohale läinud.

'Homme suuname kõik esmapöördujad grupikonsultatsiooni, ükshaaval enam selgitada ei jõua,' ütles Rein.

Reinu sõnul kartsid nad alguses, et pöördujad tulevad eelkõige õppevõimalusi nõutama, ehkki ka selleks ei ole rahalisi võimalusi juurde tekkinud, kuid töötuid huvitas rohkem abiraha.

Pikaajalised töötud saavad ka pärast pühapäevast seadusemuudatust loota ainult töövahendust, hädaabitöid, täiendus- või ümberõpet ja stardiraha oma ettevõtte käivitamiseks. Töötu abiraha ja haigekassakaarti nad ei saa, samuti ei maksta nende eest sotsiaalmaksu.

Hetkel kuum