Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ERApankurid töötu leiba ei söö

    ERA grupi allesjäänud ettevõtteid püüavad vee peal hoida vähesed, Bergmannile eriti truud töökaaslased. Otseselt vastasleeri üleläinuid on samuti üksikuid. Tartus elavaid endiseid ERA-pankureid ei seo ühised ärihuvid, vaid korvpall.
    Kui dokumente pimesi uskuda, siis on kõige viletsamas seisus ERA-impeeriumi looja Andres Bergmann. Bergmanni pankrotihaldur Siim Nõmmoja on teinud järelepärimisi kõikvõimalikesse registritesse ning saanud vastuseks, et Bergmanni nimel mingit vara pole. Bergmanni ainus ametlik sissetulek kuus on 3000 krooni palka konsulteerimise eest. Leivaisana on Bergmann nimetanud OÜd Mercur Kinnisvara. See on riiulifirma, kellele vahetult enne ERA Panga moratooriumi müüdi Tartus Vallikraavi tänavas asuva panga peamaja alune maa. Mercur Kinnisvara juhatuse liige on ERA Panga endine Tallinna regiooni direktor Raivo Link.
    Nõmmoja sõnul on Bergmanni, kellelt võlausaldajad nõuavad 232 miljonit krooni, kõige suurem vara osalused ERA Pangas ning selle tütar- ja sidusettevõtetes. Miks on Bergmanni enamusosalused ASis Polaris, ASis ITC, ASis Pro Invest, ASis ERA Invest ja ASis Polaris Auto enne pankroti väljakuulutamist vähenenud 9 protsendile ning ASis ERA Pank 14 protsendile, ei oska Nõmmoja veel vastata.
    ?Bergmann on andnud mõista, et andmed vara kohta võivad muutuda,? seletab Nõmmoja. ?Bergmannil olevat Saksamaal isiklikke dokumente, kuid kuna tal on väljasõidukeeld, ei saa ta neid ära tuua.?
    Bergmann, keda võib endiselt näha sõitmas uhkete autodega ja kes nimetab Jaama tänava häärberit tagasihoidlikult oma Tartu peatumiskohaks, väidab, et abistajaid tal jätkub. ?Olen oma elu jooksul paljusid inimesi ja ettevõtteid aidanud,? räägib Bergmann. ?Nad pole mind unustanud.? Nimesid Bergmann ei nimeta. Ehkki ta on sunnitud tõdema, et endist elustiili pole ta võimeline jätkama.
    Bergmanni sõnul on tema põhitöö praegu pankrotiprotsesside lahendamine. ?Oluline osa tööajast kulub materjalide taastamisele, mis märtsis läbiotsimise käigus konfiskeeriti,? seletab Bergmann. Aja- ja energiakulutajatena nimetab ta veel pankrotihaldurite palvel läbirääkimisi pankroti-eelsete tehingupartneritega.
    Tema hinnangul oli tema vara suurus 1998. aasta septembris umbes 200 miljonit krooni. ?Tänaseks on sellest alles jäänud nõuded Sampo Kindlustuse ja Eesti Panga vastu,? räägib Bergmann ja lubab kindlalt need nõuded ka esitada. ?Vastavalt kohtulahendile kujuneb ka minu vara.?
    Bergmanni endiste tuttavate sõnul hoiab endine pangahärra end teadlikult varju. Olari Taal, kes Tiit Vähi esimese valitsuse majandusministrina kutsus Bergmanni erastamisettevõtet käivitama, tunnistab, et Bergmanniga on ta tänavu täiesti juhuslikult kohtunud vaid paar korda. Mehi ei hüüa kokku enam ka jahisarv, sest Bergmanni relvaluba on kohtumäärusega peatatud.
    ERA Panga moratooriumi ajal infonäljas ajakirjandusele kohe saabuvast rahalaevast rääkinud pressiesindaja Hannes Võrno sõnul on nad Bergmanniga head semud edasi. ?Käime looduses, puhkame, töö asjust ei räägi,? tõrjub Võrno kohe eos päringud Bergmanni ärilise tegevuse kohta.
    Aasta tagasi kirjutas Äripäev, kuidas vahetult enne kindlustusseltside Polaris Elu ja Polaris Vara pankrotiprotsesse kanditi suurem osa kindlustusseltside varast ? näiteks Jaama tänava valge torniga villa, endine Volga restorani hoone Tartu kesklinnas, korterid Viimsis ja Tartus ? ASi Toplant Grupp, mille nõukogusse kuuluvad Bergmanni rallisõbrad Hannes Hallik ja Tõnu Soomer.
    Hannes Halliku kinnitusel on kõik Toplant Grupi nõukogu endised liikmed tagasi astunud. ?Loobusime, sest äriplaanid lendasid seoses ERA Panga kohtuasjadega vastu taevast,? põhjendab Hallik. ?Ma ei ole isegi enam huvi tundnud, kes on Toplant Grupi omanikud ja kes asjaga edasi tegelevad.? Äriregistri andmeil on Hallik, Soomer jt endiselt Toplant Grupi nõukogu liikmed.
    Halliku sõnul kuulub talle OÜ Triblon, millele ERA Pank andis umbes 1,5 miljoni krooni väärtuses kunstitaieseid 25 aastaks hoiule ning mis käib seetõttu kohut ERA Panga pankrotihalduritega. Tribloni avalikustatud juhatuse liikmena on äriregistri teabesüsteemis kirjas Kristi Meriväli, keda seltskonnakroonika teab kui Bergmanni ekskallimat.
    Äriregistri teabesüsteemi andmeil on Tallinnas registreeritud Toplant Grupi juhatuse liikmena märgitud Kai Brauer. Tõlke-, info- ja konsultatsiooniteenuseid osutava täisühingu K.Maitla osanik Kai Brauer ehmub teisel pool telefonitoru ära ega räägi oma seotusest mitte üks sõna.
    ERA Panga haldusosakonna juhataja Tõnis Varjas usub, et ei eksi, kui väidab, et vara on Toplant Grupist edasi kanditud Tallinnas registreeritud HTF Halduse OÜsse, mille juhatajat Priit Tarmast on ajakirjanduses nimetatud rõõmsameelseks tankistiks. Tõnis Varjas ja ERA Panga endine peaarhivaar Merike Lumi on panga tippjuhtidest ainsad, kes töötavad oma kohal edasi ja teevad aktiivset koostööd pankrotihalduritega. Haldurite palvel käib aeg-ajalt tekkivaid IT-probleeme lahendamas ka ERA Panga endine IT-osakonna juhataja, Bergmanni tädipoeg Mart Kallaste.
    HTF Halduse volitatud isikuna on kinnisvaratehinguid teostanud OÜ Barclay Kinnisvara Tartu büroo endine juhataja Rita Lääne. Ühtlasi on HTF Halduse kinnisvaraspetsialist Lääne Toplant Grupi volitatud isikuna sõlminud rendilepingu Tartus Aardla 23 asuvate bürooruumide omanikuga AS Autoveod Tehnika. Toplant Grupi kontorit on raske leida, sest mingeid viitasid väljas pole. Pääsu teisele korrusele asuvasse kontorisse takistab lukus võreuks. Bergmanni väitel töötavad Aardla tänava kontoris inimesed, kes osutavad juriidilist ja raamatupidamisteenust.
    Bergamannist tähtsuselt järgmine mees, ERA Panga endine juhatuse esimees Jaak Kiiker tegutseb Tartumaal Kambja vallas asuvas Truu talus füüsilisest isikust ettevõtjana. Ta on ärikeelu saanutest ainus, kes on taotlenud ärikeelu pehmendamist ning kellele kohus on andnud erandkorras loa tegutseda FIEna ning kuuluda mittetulundusühingu juhatusse.
    Tartu ülikooli juurateaduskonna cum laude lõpetanud Kiikeri sõnul tegutseb ta ka juriidilise nõustamisega. ?Peaasjalikult olen ise enda klient,? seletab Kiiker, kellel samuti pooleli mitu kohtuasja. ?Nii tuleb odavam.?
    Tartu korvpalliklubi Delta endine juhatuse esimees Kiiker elavneb silmnähtavalt, kui jutt korvpallile läheb. ERA Panga päevil oma lõbuks vanas EPA võimlas palli patsutamas käinud mehed kogunesid suvel kolmapäeviti Kiikeri tallu korvpalli mängima. ?Endisest seltskonnast pole keegi eriti välja langenud,? lisab Kiiker. ERA Panga endistest tippjuhtidest on aktiivsemad korvpallipundi liikmed Jaak Kiiker, Peep Akkel, Indrek Lass, Rauno Kallas, Peep Pallasma.
    Kiikeri kinnitusel käib ta perekondlikult siiani läbi Bergmanniga. ?Viimati käisin katsikul,? viitab Kiiker seltskonnaajakirjanduses läbi lipsanud teatele, et Bergmann sai 16. septembril pisitütre isaks.
    ERA Panga tähtsuselt kolmas mees, endine finantsdivisjoni direktor Peep Akkel rakendab oma teadmisi Tartu linna parimaks ettevõtteks tunnistatud Tartu õlletehases. ?Vajasime tugevat finantsanalüütikut,? põhjendab Tartu õlletehase direktor Tarmo Noop, miks ta võttis tööle mehe, kes koos Bergmanni ja Kiikeriga on süüdistatuna vahi all viibinud. ?Ega inimest saa üle parda visata, kui talle on küll esitatud kriminaalsüüdistus, aga pole süüdi mõistetud.?
    Noobi sõnul pakuvad nad Akkelile kindlat tööd ja võimaluse raske aeg üle elada. ?Mõistame, et tegelikult on kohusetundliku ja täpse Akkeli teadmised antud töökoha jaoks ehk liigagi head,? lisab Noop.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.