Saksa DG Bank on teinud analüüsi, mis näitab, et lääneeurooplaste tuludest läheb keskmiselt 20% söögile ja see on kogu aeg vähenenud. 1997. a peale on eratarbimine Lääne-Euroopas jätkuvalt kasvanud, ainult toiduainetööstusele pole sellest kasu tõusnud.
Vaatamata sellele, et Ida- ja Kesk-Euroopa riikide osakaal Euroopa ostujõust on ainult 10%, annavad need riigid lähema kolme aasta jooksul toiduainenõudluse kasvust tervelt 24%, kinnitab DG Bank. Sama suur kasv on näiteks Suurbritannias, mõnevõrra väiksem ehk 18% on see Saksamaal ja Prantsusmaal, seevastu Põhjamaades on kasv ainult 6%.
Nagu näitab Taani, Belgia ja Hollandi suurte toiduainekontsernide kogemus, saavutavad edu üksnes need, kes panevad rõhku ekspordile. Näiteks Belgia piimatoodetest läheb eksporti üle 70% ja Hollandis üle 50%. Soome ekspordib ainult 10% oma piimatoodetest.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Saksa panga eksperdid rõhutavad, et ELi liiga suured põllumajandustoetused raskendavad toiduainetööstuse kulude kärpimist.
Autor: ÄP