Ülo Toomsalu • 15. november 2000 kell 6:12

PM: riigieelarvet tuleb kärpida

Selle asemel et 2001. aasta riigieelarve projekti uusi rahanõudmisi suruda, peaks riigikogu hoopis näitama eelnõu koostanud valitsusele, milliseid ebaotstarbekaid kulutusi saab veel ära jätta, leiab tänane Postimehe juhtkiri.

Selliselt käib eelarveprotsess enamikus normaalsetes erafirmades, kus projekt altpoolt üles otsustajate poole liikudes üha karmimalt punast pliiatsit kohtab.

Riigikogus on kahetsusväärselt vastupidi - parlamendisaadikud esitasid miljardite eest ettepanekuid eelistada üht või teist koolimaja katust, spordihoonet, teejuppi või kitsast kultuurivaldkonda. Seda kõike tulnuks rahastada soodusre?iimi järgi, eelistatuna kõigi teiste katuste, koolide ja klaverite ees, millel parajasti Riigikogus isiklikku kaitsjat ei juhtu olema.

Valitsusliit peab jõuliselt välistama kõigi selliste isiklikust huvist või oma valimispiirkonna toetamisest kantud ettepanekute jõudmise riigieelarve seadusse.

Vastasel korral on riigis otsekui kahe sordi elanikud - ühed elavad nendes valdades ja linnades, kel on võimalik oma investeeringuvajadusi kaitsta üksnes tavalise eelarveprotsessi käigus, teised aga seisavad võimule lähemal ning saavad oma parlamendisaadiku kaudu raha juurde kaubelda.

Hetkel kuum