Ülo Toomsalu • 21. november 2000 kell 6:52

SLÕL: pensionisüsteem vajab kohe tõhusat reformi

Vabatahtliku pensionikindlustuse propageerimine annab tulemusi alles aastakümnete pärast. Mis kasu on aga reformist, mis terve põlvkonna huvidest mööda vaatab? küsib SL Õhtuleht tänases juhtkirjas

Kuna riik jagab praegu pensionäridele laiali selle, mis tal õnnestub sotsiaalmaksuna kokku koguda, sõltub praeguste pensionisaajate heaolu esmajoones sellest, kui palju on riiki ehk kui tõhusalt riik toimib.

Samas töötavad terved majandusharud maksuvabalt ja see ei morjenda kedagi. Ehitusturuseisu peegeldavad hästi kas või Lennart Meri ja Mart Laari majaehitused.

Kehtestatud keeruline pensioniarvestuse süsteem ignoreerib lihtsat tõsiasja, et jagamise keerukamaks muutmine ei suurenda jagatava vara hulka. Parim näide tühireformimise kohta on see, et kuuekordse palgavahega inimese kuupension erineb vanaduspuhkusele jäädes teistest vaid sadakonna krooni võrra.

Hetkel kuum