• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Üheskoos oleme toorpiimaturul tegijad

  1999. a alustasid Eesti piimatootjad viimase aja tõsisemat koostööd ühistulise piimandussüsteemi loomiseks. Algul põrkusime kokku mitmete probleemidega:
  - meil puudus ühtne piimanduse strateegia ja taktika;
  puudusid kogemused tööstustega läbirääkimisteks;
  puudus arusaam, kuidas õiguste eest lõpuni võidelda;
  piimaühistud olid hajali ega suutnud ühendada eraldiseisvaid suurpiimatootjaid;
  puudus koordineeriv ja juhtiv katusorganisatsioon.
  Tänu Eesti Ühistegelisele Liidule asutati mullu agaralt piimaühistuid. Hakkasime koos käima ja asju arutama. Nüüd on aktiivseid ühistuid 11, neist seitse müüvad piima ja teevad hulgioste ühiselt. Maakondlikud ühistud on loonud oma katuseorganisatsiooni tulundusühistu Eesti Toorpiim näol. Ühistuga liitunud toodavad päevas kokku keskmiselt 600 tonni piima. Koostamisel on ühtne piimanduse strateegia ja taktika.
  Piimatootjad saavad kindlasti aru, et tooraine omanikena ja koondununa ühistusse on nad tööstustele tõsiselt võetav partner, kellega ei saa arvestamata jätta. Kui me ei oska toorpiima ühiselt müüa, ei saa me selle eest ka õiglast hinda küsida. Kui aga moodustame ühise jõu, oleme toormeturul tegijad.
  Kahjuks vaatavad mõned piimatootjad endiselt sinisilmselt tööstuste poole lootuses, et midagi iseenesest muutub. Ei muutu, kallid sõbrad. Ainus õige tee on otsida üles lähim ühistu ja astuda selle liikmeks. Piimatootjad peavad endale veel kaks asja selgeks tegema: nende huve kaitseb ainult nende endi organisatsioon, see on piimatootjate ühistu ja piima tootmisest kujuneb lähitulevikus kasulik tegevus.
  Väikesed piimatootjad, kellel on oht, et nende toorpiima ei võeta 1. jaanuarist kehtima hakkavate uute veterinaarnõuete tõttu vastu, saavad abi ainult külaühistutesse ühinemise kaudu. Neil on kergem soetada nõutavad piimajahutusseadmed. Siin peaks appi tulema vallad, on see ju nendegi huvides, et maal säiliks põllumajanduslik tootmine.
  Eesti Toorpiima nõukogu koosolekul osales kaheksa maakondliku piimaühistut ja kaks suurt piimatootjat. Otsustati, et tootjad ei sõlmi enne ühegi piimatööstuse ega vahendusfirmaga 2001. a toorpiima müügi lepingut, kui on pidamata piimahinna läbirääkimised. Selleks moodustati komisjon ning tulemustest teavitatakse kõiki ja alles siis teeme otsused.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.