Artikkel
Jaga lugu:
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üheskoos oleme toorpiimaturul tegijad

1999. a alustasid Eesti piimatootjad viimase aja tõsisemat koostööd ühistulise piimandussüsteemi loomiseks. Algul põrkusime kokku mitmete probleemidega:
- meil puudus ühtne piimanduse strateegia ja taktika;
puudusid kogemused tööstustega läbirääkimisteks;
puudus arusaam, kuidas õiguste eest lõpuni võidelda;
piimaühistud olid hajali ega suutnud ühendada eraldiseisvaid suurpiimatootjaid;
puudus koordineeriv ja juhtiv katusorganisatsioon.
Tänu Eesti Ühistegelisele Liidule asutati mullu agaralt piimaühistuid. Hakkasime koos käima ja asju arutama. Nüüd on aktiivseid ühistuid 11, neist seitse müüvad piima ja teevad hulgioste ühiselt. Maakondlikud ühistud on loonud oma katuseorganisatsiooni tulundusühistu Eesti Toorpiim näol. Ühistuga liitunud toodavad päevas kokku keskmiselt 600 tonni piima. Koostamisel on ühtne piimanduse strateegia ja taktika.
Piimatootjad saavad kindlasti aru, et tooraine omanikena ja koondununa ühistusse on nad tööstustele tõsiselt võetav partner, kellega ei saa arvestamata jätta. Kui me ei oska toorpiima ühiselt müüa, ei saa me selle eest ka õiglast hinda küsida. Kui aga moodustame ühise jõu, oleme toormeturul tegijad.
Kahjuks vaatavad mõned piimatootjad endiselt sinisilmselt tööstuste poole lootuses, et midagi iseenesest muutub. Ei muutu, kallid sõbrad. Ainus õige tee on otsida üles lähim ühistu ja astuda selle liikmeks. Piimatootjad peavad endale veel kaks asja selgeks tegema: nende huve kaitseb ainult nende endi organisatsioon, see on piimatootjate ühistu ja piima tootmisest kujuneb lähitulevikus kasulik tegevus.
Väikesed piimatootjad, kellel on oht, et nende toorpiima ei võeta 1. jaanuarist kehtima hakkavate uute veterinaarnõuete tõttu vastu, saavad abi ainult külaühistutesse ühinemise kaudu. Neil on kergem soetada nõutavad piimajahutusseadmed. Siin peaks appi tulema vallad, on see ju nendegi huvides, et maal säiliks põllumajanduslik tootmine.
Eesti Toorpiima nõukogu koosolekul osales kaheksa maakondliku piimaühistut ja kaks suurt piimatootjat. Otsustati, et tootjad ei sõlmi enne ühegi piimatööstuse ega vahendusfirmaga 2001. a toorpiima müügi lepingut, kui on pidamata piimahinna läbirääkimised. Selleks moodustati komisjon ning tulemustest teavitatakse kõiki ja alles siis teeme otsused.
Jaga lugu:
Majanduslangus või mitte: tulekul on veel kolm intressitõusu
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Lugu Ärimeestest ja Advokaatidest. Ja Kodanikust, kes neid ei kadesta. Kohe üldse
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mõnel pangal võib EKP laenude tagasimaksmine raskeks minna
Euroopa Liidu pangandusjärelevalve EBA teatas, et mõned eurotsooni pangad võivad olla raskustes Euroopa Keskpangast laenatud raha tagasimaksmisel.
Euroopa Liidu pangandusjärelevalve EBA teatas, et mõned eurotsooni pangad võivad olla raskustes Euroopa Keskpangast laenatud raha tagasimaksmisel.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Rannarootsi lihatööstus saab uued juhid
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Sõjapõgenikud töötavad peamiselt töötlevas tööstuses
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Operail müüs ära Ukrainas asuva vagunipargi
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.

Olulisemad lood

Pactum kaasas 20 miljonit dollarit
Läbirääkimiste tehisintellekti arendav Eesti idufirma Pactum kaasas 20 miljonit dollarit, et jätkata kasvu Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.
Läbirääkimiste tehisintellekti arendav Eesti idufirma Pactum kaasas 20 miljonit dollarit, et jätkata kasvu Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.