Ülo Toomsalu • 12. detsember 2000 kell 6:14

Haiglate liit soovib tõsta raviteenuste hinda

Raskes rahalises seisus haiglate ühendus taotleb sotsiaalministrilt raviteenuste hindade tõstmist, et kompenseerida sellega uuest aastast jõustuvat ravimite käibemaksu ja saada võimalus õdede palga tõstmiseks, kirjutab Postimees.

Eesti Haiglate Liit ei poolda 5protsendilise käibemaksu kehtestamist ravimitele ja meditsiinitarvetele, sest see toob haiglatele kaasa miljonikrooniseid kulutusi ja vähendab veelgi raviraha.

Ravikindlustusse tuleks raha juurde saada, kuid samas tuleks ka kaaluda, kas haiglate kommunaalkulusid, haigushüvitisi ja soodusravimeid tuleks ikka rahastada ravikindlustuse eelarvest, ütles haiglate liidu tegevdirektor Siim Markus.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiu asekantsleri Katrin Saluvere sõnul on raviteenuste hinna tõus vajalik, kuid seda tuleb teha kalkuleeritult, et ei väheneks teenuste kättesaadavus.

'Kommunaalkulud, soodusravimid ja investeeringud peaksid tulema ikkagi ravikindlustuse alt, riik võib teatud protsendiga investeeringuid toetada,' ütles Saluvere.

Haigushüvitiste suhtes on sotsiaalministeerium teinud tööandjatele ettepaneku maksta kahe nädala haigushüvitised, kusjuures selle võrra vähendataks nende ravikindlustuse maksu, kuid tööandjad lükkasid ettepaneku tagasi.

Hetkel kuum