Ülo Toomsalu • 15. detsember 2000 kell 6:19

Raudtee erastaja kolm rahastajat on loobunud

Raudtee erastamiskonkursi võitnud Rail Estonias osalevad USA raudteefirmad teatasid, et ei kavatse Eesti Raudteesse raha paigutada ja kahtluse alla sattus ka Canadian Pacific Railway (CPR) võimalik investeering, kirjutab Eesti Päevaleht.

Erastamise võitnud Rail Estonias viie protsendi suurust osalust omav Rail America teatas juba kolmapäeval, et temast saab vaid Eesti Raudtee operaator ning osalemine ei nõua Rail Americalt rahastamist.

Raha paigutamisest Eestisse loobus ka teine Rail Estonia viie protsendi aktsiate omanik, USA CSX Corporation, kes otsustas selle asemel keskenduda raudteeäri arendamisele USAs.

Rail Estonia kolmas võimalik strateegiline investor CPR pole seni teatanud isegi oma kindlast huvist rohkem kui kuue miljardi krooni Eestisse investeerimise vastu.

Novembri lõpus ütles CPRi president David O?Brien hoopis, et firma kaalub raudteeärist loobumist. ?Raudteel on vähem kasvuvõimalusi kui meie teistel äridel,? lausus ta.

Kanada ühe suurima päevalehe Toronto Stari majanduskolumnist Kenneth Kidd lausus, et tema kahtleb sügavalt CPRi huvis Eestisse investeerida. ?Neil pole selles piirkonnas ju ühtegi teist investeeringut ning see oleks nende jaoks väga kauge,? ütles ta. ?Pealegi, kui nad tahaksid kunagi raudteeärist loobuda, oleks neil seda raske müüa.?

Rail Estonia projektijuht Tony Massei ütles eile, et tema pole sellistest teadetest midagi kuulnud ning seetõttu ei saa ta neid kommenteerida. ?Ausalt öeldes ma ei tea, millest te räägite,? lausus Massei.

Rail Estonia nõunik Anti Oidsalu lisas, et kõikide rahastajate nimed tulevad õigel ajal.

Hetkel kuum