Tõnis Oja • 20. detsember 2000 kell 22:00

Euro kurss on nelja kuu tugevaim

Euro kurss kerkis eile USA dollari suhtes nelja kuu kõrgeimale tasemele, sest turuosaliste üldise meelsuse kohaselt jätkub USA majanduskasvu aeglustumine. Taolise signaaliga tuli üleeile avalikkuse ette ka USA Föderaalreserv, kes hoiatas esmakordselt viimase kahe aasta jooksul, et majanduse nõrkus võib Ühendriikidele olla inflatsioonist ohtlikum. USA keskpanga avaldus, mis tuli analüütikutele üllatusena, oli samas kindlaks signaaliks, et Fed võib alandada baasintressi juba jaanuaris ja tervelt 0,50 protsendipunkti võrra.

USA aktsiaturud reageerisid keskpanga avaldusele langusega, madalamate hoiuste perspektiiv ajendas investoreid dollaripositsioone likvideerima.

Keskpäevaks oli Euroopa ühisraha tugevnenud 0,9085 dollarit, mis teeb USD kursiks 17,22 krooni. Nii kõrge oli euro kurss viimati 18. augustil. Eesti Pank fikseeris dollari ametlikuks kursiks 17,42776 krooni.

Europõhjalised väärtpaberid muutuvad järjest populaarsemaks. Saksamaa riiklike võlakirjade eilne oksjon oli väga populaarne. Eurooplased on hakanud oma investeeringuid USAst välja tooma ja investeerivad taas Vanasse Maailma.

Hetkel kuum