• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miks eestlased ihaldavad kõva käega riigijuhti?

  Praegu võime rääkida usalduskriisist riigi institutsioonide suhtes, sest nende usaldamine on langenud viimase viie aasta kõige madalamale tasemele. Ma näen põhjusena eelkõige kommunikatiivset aspekti, mis väljendub võimude ja elanike vahelistes suhetes. See tähendab, et kuivõrd palju avaliku arvamuse hinnangul arvestavad võimulolevad inimesed ja jõud avaliku arvamusega ning kuivõrd palju on inimestel endil võimalik protsesse mõjutada. On tekkinud väga suur lõhe. Suurenenud on nende inimeste hulk, kes leiavad, et nendel puudub võimalus mõjutada erinevaid poliitilisi institutsioone ja et poliitikud ei ole erinevate sotsiaalsete gruppide arvamusest huvitatud. Poliitilised jõud suhtuvad sotsiaalsetesse gruppidesse liialt üleolevalt.
  Usalduse puudumine avaldub igapäevaelus. Näiteks ei toeta inimesed erastamist. Eesti Raudtee erastamisel ei usaldatud, et erastamisagentuur võib teha otsuse, mis arvestab Eesti pikaajalisi huve.
  Ma väga tõsiselt seda ohtu ei käsitleks ja ei tõmbaks ka paralleeli 30. aastate Euroopaga. Saan aru, et tegemist on rahulolematuse suurenemisega. Inimestel on olnud ilusad ettekujutused ja soovunelmad oma riigi suhtes, mis ei ole nii realiseerunud, nagu neid võib-olla kümme aastat tagasi loodeti.
  Teine põhjus on, et eestlane ei ole kunagi nõus võrdlema olukorda, mis on Pihkva oblastis või Moldaavias või ka Lätis ja Leedus. Ta võrdleb ikkagi Soome ja Rootsiga ning see vahe on üsna suur.
  Arvan, et nendest küsitlustulemustest ei tohiks välja lugeda rahva ihalust ühe kindla käega juhi ehk füüreri järele, vaid pigem soovi, et Eesti riiki kindla käega ja targalt valitsetaks. Viimast peaksid suutma teha ka kollektiivsed juhtimisorganid ? riigikogu ja valitsus. Ainult et eelnevalt peaksid olema selged eesmärgid, mida saavutada tahetakse, ja meetodid, kuidas nendeni jõuda.
  Meie inimesed ? nii valijad kui ka valitud ? ei ole õppinud aru saama sellest, et ühiskond on mitmekesine, et eri gruppidel, erakondadel on erinevad eesmärgid. Just rahvale hoomatava ühisosa puudumine erakondade poliitikas ongi kaasa toonud inimeste võõrdumise poliitikast, demokraatiasse usu kadumise.
  Ühiskonna arengu jaoks sisaldavad rahva sellised hoiakud muidugi teatud ohtlikke võimalusi. Mõni tugeva karismaga poliitik võib ennast kõiketeadva juhina välja pakkuda ja rahvas võib teda ka uskuma jääda. Ma lausa võpatasin, kuuldes, kuidas Tiit Toomsalu pärast ESDTP kongressi kuulutas oma erakonna natsionaal-sotsialistlikuks
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: kõrge hinnatase jääb püsima ja vähendab ostujõudu
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Strateegid: aktsiate langus ei lõppe enne Föderaalreservi sekkumist
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.