Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toidame Soome kalurit ja Vene kalatööstust

  ?Eesti toidab Soome kalurit,? väitis Eesti Kalaliidu tegevdirektor Valdur Noormägi, pidades silmas, et mitmed Eesti suuremad kalatöötlejad kasutavad olulisel määral välismaist päritolu toorainet.
  Üheks välismaise kala ostjaks peab Noormägi Eesti suurimat kalatöötlejat AS Maseko. Viimase õigusdirektor Rudolf Pulman seda väidet ei kinnitanud ega lükanud ka ümber. ?Meie ostame kala suuremates kogustes,? ütles Pullmann. ?Sellest võite ise järeldusi teha.?
  Kala ostu välismaalt, küll väikeses koguses, kinnitas Viru Kalatööstuse OÜ juhatuse esimees Agu Laanemets. ?Ostsime meil aastas kuluvast 10 000 tonnist väljastpoolt Eestit 1500 tonni,? ütles ta.
  Samas väitis Laanemets, et sisseveetavast kalast mitu korda suurem kogus müüakse Venemaale ja Ukrainasse. ?Minu arvutuste kohaselt töötlevad kolm Eesti suurimat kalatöötlejat vaid poole Eestis püütavast kalast,? ütles Laanemets.
  Keskkonnaministeeriumi kalanduse osakonna peaspetsialisti Enne Kobakese väitel võib välja veetav kogus ulatuda isegi 40 protsendini Eesti kalurite püütud 80 000 tonnist räimest ja kilust.
  Soome laevadelt on tänavu ostetud umbes 5600 tonni räime ja kilu ehk kuus korda vähem, kui mullu sisse osteti. Samas kinnitasid nii Eesti Kalaliidu juht Noormägi kui ka Eesti Kalurite Liidu juhatuse esimees Toivo Orgusaar, et naaberriikide kala sissetung on tuntav.
  ?Praegune nõudlus kala järele on Eestis suurem, kui Eesti kalurid suudavad pakkuda,? väitis Noormägi. ?Lisaks on Eesti kaluritel probleeme jää lisamise ning kala värskusega. Jäämasinaid Eesti kaluritel pole.?
  Eesti kalurid jäävad konkurentidest maha ka logistilise süsteemi poolest. ?Üks kalur toob tonni kala ühte, teine teise kohta,? rääkis Noormägi. ?Tööstustel on aga lihtsam osta suur kogus korraga, mis ka kohale tuuakse.?
  Logistilise süsteemi puudumist kinnitas ka Agu Laanemets. Tema väitel ostab kaluritelt kala ja müüb Viru Kalatööstusele küll mitu transpordifirmat, kes omavad kala veoks vajalikku tehnikat.
  Kalatöötlejate probleemiks on ka kalurite umbusklik suhtumine neisse. ?Hoidutakse pikemaajalistest lepingutest,? kinnitas Laanemets. ?On ka juhtumeid, kus kokkuleppele vaatamata müüakse kala sellele, kes viis senti kilolt rohkem maksab.?
  ?Soome ja Rootsi kalurid hoiavad kala kokkuostuhinda kunstlikult madalal,? väitis Saaremaa Traallaevade Ühingu juhataja Mihkel Undrest.
  Undresti kinnitusel võimaldab välismaa kaluritel Eestis konkureerida madal kütte hind. ?Aktsiisivaba kütus, mida Soome kalurid kasutavad, maksab viie krooni ringis,? väitis ta. Konkurentide pealetungi hõlbustab Undresti väitel ka Eesti püügilimiidist kümnendiku oksjonile panek.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.