TOPi nurjunud erastamine tekitas riigieelarves 300miljonilise augu

Kristina Traks 04. jaanuar 2001, 00:00

?Peamiselt on puudujääk tõesti tingitud TOPi müügi luhtumisest,? ütles rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik. ?Riigikogu soovis, et riigieelarve paistaks suurem ja nii kirjutatigi TOPi erastamisest laekuv raha riigieelarvesse.?

Valitsus ootas TOPi müügist riigieelarvesse vähemalt 230 miljoni kroonist laekumist, kuid TOPi aktsiate enampakkumisele ei laekunud ühtegi pakkumist. Vaatamata ostuhuviliste puudumisele, kes sooviksid vähemalt 250 miljoni krooni eest osta TOPi aktsiaid, loodab valitsus, et erastamisagentuur suudab sel aastal spordikeskuse maha müüa.

Mõnedel andmetel soovib põllumajandusministeerium TOPi müügist saadava raha kulutada põllumeeste toetamiseks.

Kas pensioni- ja haigekassa summad laekusid täis, ei osanud Vaarik veel öelda, sõnades, et enne täpseid tulemusi midagi ei avalikustata. Keskhaigekassa avalike suhete nõunik Kaja Tampere kinnitas, et ravimite koha pealt oli eelarve tasakaalus, vältimatu abi saab ka finantseeritud ja kui midagi pidi rahapuudusel edasi lükkuma, oli see plaaniline ravi. ?Haigekassa pidas raviasutustega sõlmitud lepingutest kinni, kuid ma ei oska öelda, kui palju raviasutused lepingumahtusid ületasid,? rääkis Tampere.

Ravikindlustuse nõukogu esimees Indrek Oro on varem öelnud, et raviasutused ületavad lepingumahtusid umbes 120 miljoni krooniga, sest tõusnud on raviteenuse omahind, mida aga pole arvestatud eelarves.

Pensionikassa oli kuu aega tagasi 175 miljoni krooniga miinuses, kuid rahandusministeerium loodab, et pensionikassa tuleb täis, sest enamik suuremaid ettevõtted maksis oma töötajatele kopsakat jõulupreemiat ning nii suurenes maksulaekumine. Kui pensionikassa laekus täis, säilib pensionäridel lootus saada kevadel pensionilisa.

Terve eelmise aasta laekusid väga halvasti tollimaks ja kütuseaktsiis. Riigieelarve kogumaht oli eelmisel aastal 28,5 miljardit krooni, millest laekus 28,2 miljardit krooni. Tänavuse riigieelarve maht on 29,7 miljonit krooni, kus planeeritakse, et maksutulu suureneb sel aastal 1,4 miljardi võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing