Ülo Toomsalu • 16. jaanuar 2001 kell 6:07

USA tõrjub Eesti illegaale range viisare?iimiga

Kartus Ameerikasse töölejääjate ees sunnib Ühendriikide Eesti saatkonda jätma rahuldamata rohkem kui kolmandiku viisataotlustest, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Kuna Ameerikasse on saabunud illegaalselt tööle väga palju eestlasi, pean ma olema äärmiselt ettevaatlik viisataotlejate suhtes,? ütles Tallinnas töötav konsul Ellen Thornburn.

Konsuli sõnul lükkab saatkond tagasi umbes 35 protsenti viisataotlustest. ?Kahjuks pole ma mõtete lugeja ja seega võib eitava vastuse saanute hulgas olla ka mõningaid täiesti seaduskuulekaid inimesi,? märkis Thornburn.

Ühendriikide immigratsiooniseaduste kohaselt loetakse kõiki mitteimmigrandist turisti viisa soovijad immigrandistaatuse taotlejateks, kuni nad pole tõestanud vastupidist. ?Teiste sõnadega, me vajame tõendeid, et inimesed pärast USA külastamist Eestisse tagasi tulevad,? lausus konsul.

USA immigratsiooni- ja naturalisatsiooniamet teostab praegu mitmeid eestlastega seotud juurdlusi. Samuti on amet saatnud USA piirilt tagasi eestlasi, kelle pagasi hulgas on leitud asitõendeid sellest, et nad saabusid riiki kavatsusega sinna tööle jääda.

Hetkel kuum