20 protsenti maailma arvutitest nakatunud

Kaido Einama 15. veebruar 2001, 00:00

Eelmisel nädalal antiviiruse McAfee kodulehel avatud interaktiivsel viiruste levikukaardil on näha, et maailma arvutitest on hetkel mõnest arvutiviirusest nakatunud 20% ehk iga viies. Üleeile meediakanalites palju kära tekitanud Anna Kournikova nime all tuntud viirus oli aga nakautumise põhjustajana TOPis kõigest 6. kohal.

Interaktiivne kaart koostatakse McAfee viirusejälgimissüsteemi abil, mis kontrollib tuhandeid arvuteid maailmas. Näidatavat infot saab kasutaja valida perioodi järgi. Valida on viimase ööpäeva, nädala või kuu jooksul toimunud nakatumised maailmas, kas nakatunud failide või arvutite arvu järgi. Viimase 24 tunni jooksul oli kõige enamlevinud endiselt Loveletteri viirus.

VBS-meiliviirus nimega Onthefly ehk ka Anna Kournikova viirus on F-Secure?i teatel rekordkiirusel levinud esmaspäeva õhtust. See viirus saabub e-postkasti sõnumiga, mille teemareal (subject:) seisab ?Here you have, ;o)? ja kirja sisuks on tekst ?Hi: Check This!? ning lisatud on fail nimega Anna Kournikova.jpg.vbs. Sõltuvalt Windowsi häälestusest ei pruugi failinime lõpp .vbs kasutajale näha olla. Seda faili käivitada ei tohi. Viiruse tegevus arvutis sarnaneb varasematele ussviirustele ? kui Outlooki kasutaja faili käivitab, saadab viirus end kõigile aadressiraamatutest leitud aadressidele edasi. Mingeid hävitavaid omadusi viirusel pole, 26. jaanuaril üritab ta avada ühe Hollandi arvutifirma veebilehte. ?Praegu pole veel selge, kas tegemist on mulluse LoveLetteri-puhanguga samas suurusjärgus epideemiaga, nagu antiviirusetootjad esimeste märkide järgi ennustavad,? ütles viirusetõrjespetsialist Risto Agu Baltic Computer Systemsist, ?võimalik, et nii hulluks asi siiski ei lähe, sest vähemalt mõned antiviirused suudavad seda viirust üldiste heuristiliste meetoditega juba varasemast ajast leida. F-Secure Anti-Viruse heuristika suudab Anna Kournikova viiruse leida juba 1. veebruarist.?

Kõige rohkem meeldib viirustele maailmas California infotehnoloogiakeskuse Silicon Valley piirkond ning Washington. Eesti aga on McAfee viiruste levikukaardi andmetel nii 24 tunni kui kuu jooksul jäänud märkimisväärsetest viiruserünnetest puutumata.

Jaanuaris ilmus välja Navidadi mutatsioon Navidad.b ehk rahvasuus nimetati seda ka Emanueli viiruseks, kuna kiri sisaldas lisandina emanuel.exe faili. Leidus ka küllaldaselt viirust nimega Hybris, teatati Baltic Computer Systemsist.

GT Tarkvara andmetel olid Eestis kõige müüdavamateks pakettideks täiskomplektid, mis sisaldavad nii lauaarvutite kui serveri antiviirusetarkvara.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing