Võimalik intressilangus kütab kirgi

Peeter Koppel 27. veebruar 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel ei suutnud tehnoloogiasektori aktsiad eilse kauplemispäeva alguses konkreetset suunda leida.

Ühest küljest andis endast märku süvenev pessimism tehnoloogiasektori ettevõtete kasumite suhtes, mille tingis mikrokiipe tootva Texas Instru-mentsi juba teine kasumihoiatus käesoleval aastal. Teisest küljest kütsid kirgi spekulatsioonid, mille teemaks oli Föderaalreserv ja võimalik intresside alandamine juba enne vabaturukomitee 20. märtsil toimuvat istungit. Arutelu võimaliku erakorralise intressikärpe üle sai alguse reedel, mil investeerimispanga Bear Stearns peaökonomist ja endine Föderaalreservi kõrge ametnik Wayne Angelli avaldas arvamust, et Fed võib 60protsendilise tõenäosusega juba käesoleval nädalal baasintressi 50 baaspunkti võrra alandada. Hiljem Angell siiski parandas ennast ning leidis, et intressikärpe tõenäosus enne 20. märtsi on 40 protsenti. See nädal on võimaliku intressikärpe suhtes kõige tõenäolisem, kuna just sel nädalal avaldatakse tarbijausaldusindeks ning teine esialgne hinnang neljanda kvartali majanduskasvu numbri suhtes.

Stockholmi börsi eilse kauplemispäeva alguse Ericssoni reedel USAs toimunud korrektsioonist tingitud kerge tõus asendus Nasdaqi tõusulootuste toel tehnoloogiaaktsiate juhtimisel jõulise ülespoole liikumisega. Tõusu eesotsas oli enam kui 7 protsendiga Ericssoni aktsia, mille puhul oli maaklerite hinnangul tegemist tehnilise põrkega, sest ühtegi fundamentaalset põhjust tõusuks ei ole. Investeerimispankadele on telekommunikatsioonisektor jätkuvalt pinnuks silmas ning ettevõtete kohta varem antud prognoose kärbitakse pidevalt.

Helsingi börsi üldindeks HEX lõpetas eilse kauplemispäeva Nokia 3,05protsendilise tehnilise korrektsiooni toel 2,33 protsenti kõrgemal 8001,31 punktil. Börsiindeks oli vahepeal isegi 5 protsendiga plussis, kuid Nasdaqi ebalev algus mõjus esialgsele optimismile pärssivalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing