Dopinguskandaali hind 5000 kr

Inno Tähismaa 01. märts 2001, 00:00

Kyrö vastustest pressikonverentsile kogunenud ligi 200 Soome, Rootsi ja Norra ajakirjanikule tuli välja, et paljuski keelatud aine odavuse tõttu ei olnud selle kasutamisest teadlikud kõrgemad suusajuhid ja suusakoondise sponsorid.

Üks vahele jäänud sportlastest, Soome üks esisuusatajatest, Jari Isometsä tunnistas Soome uudisteagentuurile STT antud intervjuus, et talle süstisid keelatud ainet Hemohest Soome suusakoondise arstid Pirkka Mäkelä ja Juha-Pekka Turpeinen. Süstimine toimus peatreeneri Kari-Pekka Kyrö järelevalve all.

Soome suusaliidu 30 mln margasest (80 mln krooni) eelarvest katavad kaks kolmandikku sponsorid, kellest Pohjola kindlustus loobus suusakoondist toetamast ja Merita Pank teeb otsuse lähiajal.

Lisaks juba avalikustatud Soome dopinguvõtjatele Isometsäle ja Janne Immonenile jäid dopinguga vahele Harri Kirvesniemi ja Milla Jauho, kinnitas eile Soome suusaliidu juht Paavo M. Petäja. Kahe vahele jäänud suusataja, ühe naise ja ühe mehe, nimi on veel avalikustamata. Arvatakse, et nad on Mika Myllylä ja Virpi Kuitunen.

Osa Soome sportlasi võttis dopinguna kasutatavat plasmaekspandrit juba 10. veebruaril toimunud Otepää MK etapil, tunnistas treener Kyrö. Soome suusatajatest jõudsid Otepääl esikolmikusse Virpi Kuitunen (teine 5 km klassikas) ja Janne Immonen (kolmas 10 km klassikas).

Treener Kyrö väitel ei teinud Soome suusakoondis jahedate suhete tõttu koostööd antidopingu ametiga, selle võimaluse peale ei mõeldudki.

Soome suusaliidu tegevdirektori Esa Klinga väitel pole tema oma 18aastase suusaliidus töötamise ajal midagi dopingu kasutamisest kuulnud.

Arvasime, et ei jää vahele, põhjendas Kyrö keelatud plasmaekspandri kasutamist enne Lahti MMi. Ta ütles, et enne oli järele proovitud, kuidas aine mõjub ja kas on võimalus vahele jääda. Tema sõnul oli teadaoleva info põhjal vahelejäämise võimalus väike, sest selle aine suhtes polnud kavas proove võtta.

Soomlased kaotasid seoses dopinguskandaaliga nii Jari Isometsä jälitussõidu hõbeda, meeste 4x10 teatevõistluse kulla kui ka Soome ka naiste teatesõidu hõbemedali. Virpi Kuitunen võib kaotada ka võidetud naiste jälitussõidu kulla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12
Otsi:

Ava täpsem otsing