E-Betoonelement avab ainulaadse kontorihoone

ÄP Online 02. märts 2001, 00:00

E-Betoonelemendi müügi- ja marketingidirektori Liivo Leismanni väitel on Eesti esimese Termo-Deck-maja valmimine oluline samm.

?Keskkonnasõbralikkus ja säästlik ehitus muutub Eestis üha tähtsamaks ning Termo-Deck on ökoloogiline uue põlvkonna lahendus, mis on loodussõbralik ning hoiab oluliselt kokku energiakulu arvel,? sõnas Leismann.

Termo-Deck on ökonoomne kliimakontrolli süsteem, mis kasutab ära betooni omadust soojust akumuleerida. ?Erinevalt traditsioonilistest kliimasüsteemidest, mis kasutavad suurt hulka energiat, et loodusjõududega võidelda, paneb Termo-Deck loodusjõud hoopis enda kasuks tööle,? ütles Liivo Leismann.

Termo-Decki puhul ei ole üldjuhul hoones vaja täiendavaid jahutusseadmeid. Paneeli õõntest läbipuhutava õhu soojusenergia salvestub betoonis ning tasakaalustab ruumi päevased temperatuurikõikumised.

Rootsi konsultatsioonifirma Theorells Installationskonsult AB andmetel on Termo-Deckil põhinevate hoonete aasta keskmine energiakulu 40?60 kWh/m², mis on kuni kaks korda väiksem uute traditsioonilisel viisil lahendatud hoonete aastasest energiavajadusest ja 5?7 korda väiksem enamiku Eestis viimase 20 aasta jooksul ehitatud hoonete energiavajadusest.

Termo-Deck-süsteemi arendasid 70ndatel aastatel välja kaks Rootsi inseneri, keda inspireerisid antiikajal kasutatud ehitustehnikad. Täna kasutatakse Termo-Deck süsteemi nii büroohoonete, korterelamute, koolimajade, hotellide, vanglate kui ka teiste ühiskondlike hoonete puhul.

E-Betoonelement on suurim raudbetoonelementidel põhinevate ehituslahenduste pakkuja Eestis. Firmal on Eestis kolm tootmisüksust, mis toodavad ligikaudu poole Eesti ehitusturul kasutatavast monteeritavast raudbetoonist.

E-Betoonelement kuulub Euroopa ja USA juhtivaid ehitusmaterjalide tootjaid ja edasimüüjaid ühendavasse konsortsiumi CRH. Firma 2000. aasta käive oli 176,6 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing