Ettevõtjad toetavad tulumaksu vähendamist

Aivar Hundimägi 15. märts 2001, 00:00

Enamik väike- ja keskmiste ettevõtete omanikest ning juhtidest toetab ideed alandada üksikisiku tulumaksumäär 20 protsendile, selgus Äripäeva konjunktuuriuuringust ?Äripäeva baromeeter?.

Ettevõtjatel on tulumaksumäära alandamise osas väga selge seisukoht. Paistab, et Reformierakond on valinud endale järgmisteks valimisteks väga hea valimisratsu. Oravaparteile oponeerib edukalt ka Keskerakond oma astmelise tulumaksu ideega.

Tulumaksumäära vähendamise ideed toetas kokku 80 protsenti vastanutest. Toetajatest neljandik pidas idee teostamist aga ebareaalseks.

Reformierakonna jaoks on oluline, et suudetakse veenvalt argumenteerida tulumaksumäära alandamise plusse. Praegu on idee autorite argumendid olnud liiga loosunglikud ja ebakonkreetsed. Võib rääkida küll avaliku sektori osa vähendamisest ja efektiivsusest, aga sellest ei piisa. Reformierakond ei ole suutnud veenvalt selgitada, kuidas kaetakse riigieelarve tulubaasi vähenemine või kas riigi tulude vähenemine on üldse halb.

Natukene üle kümnendiku vastanutest aga oli seisukohal, et tulumaksumäära tuleks alandada ainult madalamapalgalistel. Sellise ettepaneku tegi hiljuti Äripäeva arvamusküljel ametiühingute juht Kadi Pärnits. Sisuliselt tähendab see astmelise tulumaksu kehtestamist. Seda ideed propageerib Keskerakond. Tõenäoliselt põrkuvad järgmise valimiskampaania ajal just need kaks olulist maksuideed.

See, et valdav osa küsitletud ettevõtjatest soovib maksukoormuse alandamist, on märk, et inimesed ei ole rahul maksumaksja raha kulutamisega.

Kohe pärast tulumaksu alandamise idee avalikustamist hakkasid Mõõdukad ja kõik opositsioonierakonnad tegema aktiivset selgitustööd maksumäära alandamise vastu. Keskne argument oli riik ja tema tulubaasi vähenemine. Tundub, et selles vastukampaanias toodud argumendid ei olnud ettevõtjatele veenvad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing