Töötajate kohviga varustamist on vara lugeda hädavajalikuks olmestandardiks

ÄP 26. märts 2001, 00:00

 • 1. Kas töölisele, kellel on töölepingus töökohaks määratud kaks füüsilist asukohta (Tallinn ja Tartu), võib maksta päevarahasid ning katta vahemaa läbimisel tekkinud kulusid?

Kui töötaja sõidab erinevate töökohtade vahel (ükskõik kas samas asulas või erinevate asulate vahet), ei saa talle maksuvabalt päevaraha maksta, kõik sõidukulud tuleb aga dokumentide alusel hüvitada nagu tavalised tööga seotud kulud.

 • 2. Kas ja millised maksud kaasnevad, kui juhatuse liige või aktsionär saabub üldkoosolekule välismaalt (kus on tema elukoht) ja talle makstakse kinni sõidu- ja elamiskulud?

Üldkoosolekul viibimine on aktsionäri isiklikes huvides toimuv tegevus. Kui aktsiaselts selle hüvitab, siis tuleb väljamakse maksustada kingitusena tulumaksuseaduse § 49 lg 1 alusel. Juhatuse liikme jaoks on tegemist ametiülesannete täitmisega (st ametilähetusega) ? seda ka siis, kui juhatuse liige on samal ajal ka aktsionär.

 • 3.Kui töötajale makstakse päevaraha välislähetuse puhul 150 krooni ja kompenseeritakse kõik söögile kulutatu vastavalt dokumentidele, kas söögi kompenseerimine on erisoodustus (kui kokku jääb summa alla 500 krooni)?

Määruse § 12 kohaselt võib päevaraha vähendada kuni 70%, kui tööandja tagab tasuta toitlustamise. Kui summa kokku jääb alla 500 krooni päevas, siis ei ole tegemist erisoodustusega.

 • 4. Kui asutuse erakorralise vajaduse puhul (ei ole lepitud töölepingus) töötaja kutsutakse tööle väljaspool tööaega, kas taksosõit on erisoodustus või mitte?

Kirjeldatud olukorras ei ole tegemist erisoodustusega.

 • 5. Teie arvamus kohvi kui erisoodustusena käsitletava kauba suhtes. Mujal riikides on kohvi garanteerimine töötajatele isegi töölepingutes tööandjale kohustuslik. Meil on see erisoodustus. Kas erisoodustuse alla käivate kaupade ja teenuste loetelu oleks võimalik seadustada?

Nendes kohtades, kus mina olen 10 aasta jooksul töötanud, on töötajad alati kohvi ostnud oma raha eest ja mina ei mäleta, et keegi oleks kunagi selle peale tulnud, et pidada töötajate kohviga varustamist tööandja kohustuseks.

Töölepingus kohustuse sätestamine ei muuda erisoodustust maksuvabaks ? erisoodustusi tehaksegi tavaliselt poolte kokkuleppel. Palga maksmise kohustus tuleneb ka töölepingust.

 • 6. Kas lähetuskohas hotellist lähetusettevõttesse ja tagasi hotelli taksokulu (ka mitmepäevase komandeeringu puhul) võib lugeda sõidukuluks või on need muud kulud (35% päevarahast)? Sama ka näiteks sadamast koju sõit.

Esmakordne sõit sadamast või lennujaamast hotelli ning samuti tagasisõit lahkumisel on käsitletav sõidukuluna lähetuskohta ja tagasi. Vahepealsed sõidud hotelli ja lähetusettevõtte vahel on muud lähetuskulud, mille suhtes kehtib 35%-line piirmäär. Vt määruse § 8, § 13 p 4.

 • 7. Kas ettevõte ei saa lähetusse saata ja maksta päevarahasid FIE-le ja tööettevõtulepinguga töötajale?

Nende isikute suhtes ei kehti maksuvabastused ? st lähetusse saata võib küll, kuid päevaraha maksustatakse palgatuluna.

 • 8. Lähetusse minek isikliku sõiduautoga. Kas bensiini kulu kompenseerimine üle 500 krooni on erisoodustus, kui on olemas ka dokument bensiini kulu kohta?

500-kroonine kuumäär kehtib kõikide töösõitude kohta, ka lähetuste kohta. 500 krooni ületav osa maksustatakse erisoodustusena sõltumata kuludokumendi olemasolust

 • 9. Töölepingus on töötegemise asukoht Eesti. Kui firma paikneb Tallinnas, inimene saadetakse Tartusse, kas see on lähetus?

Kui töölepingus on jäetud tööandjale õigus määrata ise täpne töökoht nt töösisekorraeeskirjades, siis on tegemist lähetusega. Kui aga ongi kokku lepitud, et töö tegemine toimub kõikjal Eestis, siis ei ole tegemist lähetusega ning majutuskulude hüvitamine on erisoodustus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing