Poliitikud ootavad eurointressi langust

Tõnis Oja 27. märts 2001, 00:00

Euro kurss, mis hommikustel Aasia turgudel andis järele, kerkis pärastlõunaks ühe protsendi võrra jeeni ning poole protsendi võrra dollari suhtes. Jätkuvad spekulatsioonid, et Euroopa Keskpank võib baasintressi alandada seni arvatust varem. Investorid kardavad, et suurtest keskpankadest seni ainsana intresse mitte alandanud Euroopa Keskpank võib olla juba hiljaks jäänud või jäämas.

Kannatamatuse märke näitavad üles Euroopa tipp-poliitikud. Austria rahandusminister Karl-Heinz Grasser väitis nädalavahetusel Stockholmis toimunud Euroopa Liidu tippkohtumisel, et inflatsiooni aeglustumine on märk, et aeg oleks intresse alandada. 1999. aastal püüdis keskpanka mõjutada toonane Saksamaa rahandusminister Oskar Lafontaine. Valuutaturud reageerisid siis eurode müümisega, sest poliitikute sekkumist verivärske keskpanga poliitikasse peeti ohtlikuks märgiks.

Uudisteagentuuri Reuters läbiviidud küsitlusest selgus, et ainult 10 analüütikut 50st usub, et Euroopa Keskpank alandab baasintressi juba ülehomme toimuval nõukogu koosolekul. Valdav enamik usub siiski, et keskpank teeb seda juba aprillis.

Täna esineb monetaarpoliitikat käsitleva ettekandega USA keskpanga juht Alan Greenspan.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing