Pärnus liigub ohtralt valeraha

Sirje Niitra 16. aprill 2001, 00:00

Pärnu politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse juhtivinspektori Vello Meibaumi sõnul liigub järeletehtud saja- ja viiesajakrooniseid, aga ka väiksemaid rahatähti, kogu aeg. Osa neist on tehtud kodustel koopiamasinatel ja õigetest kergesti eristatavad, osa vajab aga selleks spetsiaalseid aparaate. Väga palju on valeraha leitud R-Kioskitest.

?Ma ei mõista, miks firmad lasevad müüjatel kahju omast taskust kinni maksta, selle asemel, et soetada vaid mõnisada krooni maksev masin, mille abil on valeraha kergesti avastatav?? küsis Meibaum.

Hiljaaegu kutsuti politseinikud hotelli Viiking, kus korraga avastati valuutavahetuse kassast 11 võltsitud sajadollarilist.

Kahe Pärnu noormehe suhtes, kes need sinna tõid, on algatatud kriminaalasi, kuid võltsimises osalemist pole nad tunnistanud. Kuuldavasti käisid nad valeraha enne Viikingisse jõudmist mujalgi pakkumas.

Meibaumi sõnul olid rahatähed nii hästi järele tehtud, et vahet oli palja silmaga raske avastada. Isegi metallist turvaniit ja vesimärk olid peal. Kahtlus tekkis pärast seda, kui rahavahetuse töötaja avastas, et kaks rahatähte olid ühe ja sama numbriga. Nüüd on sedelid saadetud ekspertiisi. Tallinna kolleegidega suheldes selgus, et samade tunnustega valedollarid on sealgi liikvel.

Pärnu majanduspolitsei viimase aja saavutuste hulka saab lugeda märtsis Ilvese baari omaniku samas majas asuvast elukohast ära võetud üle kolme tuhande paki maksumärgita sigarette ja 477 liitrit mitmesugust alkoholi, sealhulgas 200liitrine vaat piiritusega.

?Kuna aga mingit salaviina valmistamisele või segamisele viitavat atribuutikat ei leitud, on tootmist väga raske tõestada,? lausus Meibaum. Saab vaid koostada haldusõigusrikkumiste protokolli alkoholi ebaseadusliku hoidmise kohta. Leitud alkohol on saadetud Areto toidulaborisse ekspertiisi.

Salaviinaladu avastati mehe endise elukaaslase avalduse põhjal prokuratuuri poolt algatatud kriminaalasja raames, mis käsitles naist solvava teate avaldamist internetis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing