Vale termin

16. aprill 2001, 00:00

Lugedes Eesti Kommertskooli (EBS) ettevõtluskeskuse juhataja Ülle Pihlaku artiklit ?Väikeettevõtte juht majandab suurettevõtte juhist paremini? (ÄP 06.04.2001) tekkis soov viidatata ühe mõiste väärkasutamisele. Pihlak kasutab artiklis mõistet ?käibe rentaablus?, mis jätab minu jaoks lahtiseks, mida autor sellega mõtleb.

On teada, et ettevõtte kasumiaruandes on kirjed ?netokäive?, ?brutokasum?, ?ärikasum? ja ?puhaskasum?. Vastavate kasumite suhe netokäibesse moodustabki mingisuguse rentaablusnäitaja, olgu selleks siis ?brutorentaablus?, ?ärirentaablus? või ?puhasrentaablus?.

?Käibe rentaablus? peaks tähendama käibe suhet käibesse, mis ei oma mingit analüütilist sisu. Pihlak seletab oma artiklis ka lahti, et ?käibe rentaabluse? all mõistab ta puhasrentaablust.

Kuna olen ?käibe rentaabluse? mõistet kuulnud ka teiste juhtide suust, siis soovin juhtida tähelepanu õige terminoloogia kasutamisele. Kui juba selle ala asjatundjad väljendavad end ebaselgelt, siis kas me ikka tegelikult harime lugejat?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing