Välisärimehe tapmine Eestis erandlik juhtum

Merike Ojasson 24. aprill 2001, 00:00

?Kui rääkida tapetud välismaalastest, kes on tulnud Eestisse lääneriikidest, siis on tegu üksikute juhtumitega, millest enamik on ka meedias kajastamist leidnud. Ettevõtja oli nende seast vast ainult hollandlane Pier Sienema,? rääkis politseiameti pressibüroo juhataja kohusetäitja Indrek Raudjalg.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse avalike suhete juhi Aili Ohlau sõnul on Eesti välisinvesteeringute agentuur korraldnud mitme aasta jooksul küsitlusi ja neile vastanud välisinvestorid pole kordagi maininud, et üheks probleemiks investeerimisel Eestisse on kuritegevus.

?Küll on aga probleemidena tõstatatud bürokraatiat ja korruptsiooni, seda eelkõige riigihangete korraldamisel. Negatiivne informatsioon Eestis toimunud riisumiste, tapmiste ja teiste kuritegevuse juhtumite kohta on võimendunud ajakirjanduse kaudu eelkõige lähiriikides,? kommenteeris Ohlau.

Eile hommikupoolikul tapeti Tallinna vanalinnas Müürivahe 26 hoovis Itaalia ärimees Salvatore Grasso, kes oli ASile Sorgent kuuluva restorani Controvento ning vahendusfirma OÜ Media-Link juhatuse liige.

Grasso kontoriga samas majas Müürivahe 26 asuva kingapoe Via Roma müüja ütles, et vaatepilt oli jube: Grasso ei saanud trepikojas veel ustki avada, kui teda kaks korda tulistati. ?Ta oli üleni verine, jooksis tänavale ja kutsus abi,? kirjeldas müüja juhtunut. ?Ta elas veel tükk aega, kuni kiirabi tuli. See on nii õudne, inimene on elus ja siis äkki surnud.? Müüja väitel aitasid Grassot ehitusmehed, kes samas lähedal töötasid.

Politsei teatel oli Tallinna vanalinnas maha lastud Itaalia ärimehel Salvatore Grassol neli kuulihaava. Itaallasest ärimeest üritati kohapeal ka elustada, kuid see ei õnnestunud, kuna mehe vigastused olid väga rasked.

Skandaalse kuulsusega Itaalia ärimees Giovanni Sposato ütles EPL Online?ile, et peab Salvatore Grasso tapmist temale suunatud sõnumiks.

Sposato sõnul oli Grasso puhul tegu Sitsiilias väga tuntud ja tunnustatud ärimehega ning tema tapmine on hoiatussõnum talle, sest ta on samuti sitsiillane.

Peaminister Mart Laar nimetas Itaalia ärimehe mõrvamist äärmiselt kahetsusväärseks. ?Panen siseministrile kohustuse selle juhtumiga väga põhjalikult tegeleda,? kinnitas Laar. Tema sõnul ei tasu arvata, et organiseeritud kuritegevus iseenesest kaob, selleks on tema juured liiga sügaval ka meie naabermaades.

Viimane tapmisjuhtum, kus ohvriks oli välismaalasest ettevõtja, leidis aset möödunud aastal. Enne jõule kuulutati tagaotsitavaks Hollandi ärimees Pier Sienema, kelle omanduses olid mitmed Põhja-Hollandi provintsi moekauplused ja teksapükstevabrikud. Sienema surnukeha leiti veebruari lõpul Aegviidu endiselt tankodroomilt, matmiskoha näitasid politseile kätte tapmises kahtlustatavad, kellest üks oli Sienema äripartner.

Selle aasta esimese kolme kuu jooksul on Eestis registreeritud 28 tahtliku tapmise juhtumit, nendest kaks kuuluvad tänavakuritegevuse kategooriasse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing