Autoritaarne Mõis jätkab hoolimata skandaalidest

Merike Ojasson 25. aprill 2001, 00:00

Turu-uuringute ASi tegevjuht Juhan Kivirähk ütles, et Mõisa seis pole üldse veel väga hull. Avaliku arvamuse küsitlus näitab, et kui poliitiku suhtes jagunevad pooldavad ja vastuolevad arvamused enam-vähem pooleks, pole asi veel halb.

?Mismoodi Isamaaliit seda asja lahendama peaks... ma ei riskiks kommenteerida,? lausus Kivirähk. Tallinna võimuvahetus on seotud võimuga Toompeal, üks mõjutab lõpuks teist. ?Selge see, et Mõis on see, kes Tallinnas koalitsiooni koos hoiab,? jätkas Kivirähk. ?Venelased aktsepteerisid sügisel linnapeana vaid Mõisa. Kolmikliit on nende pantvang.? Kivirähk lisas, et kindlasti ei lähe Mõisa reiting enam ülespoole ja rahval on veider vaadata, kuidas linnapea sõbrustab Meelis Laoga. ?Rahvas on Lao suhtes igasuguse FBIta oma arvamuse kujundanud ja selle vastu ei saa keegi,? lisas Kivirähk.

Politoloog Rein Toomla arvates on teravam probleem pigem koalitsiooni edasine koospüsimine kui Jüri Mõisa persoon. Toomla nimetas Mõisa tugevaks isiksuseks, kellel on ka parteisiseselt olemas kindel toetajaskond.

?Kui erakond oleks tervikuna tema vastu, ei jääks peaministril või parteil muud üle, kui ta lihtsalt maha võtta. Mõisa puhul domineerib ratsionaalne käitumine, et mis siin tühja vaielda, teeme asja lihtsalt ära. Ta püüab kõike teha võimalikult efektiivselt, tahab saada võimalikult maksimaalset ja head tulemust. See on igavene kaalukauss, et kui ühel pool on demokraatia ja teisel pool on efektiivsus, siis tihtipeale on nad üsna vastalised,? arvas Toomla.

Kommenteerides Mõisa julgeid avaldusi Meelis Lao ja Keskerakonna kaasamise teemadel ütles Toomla, et Mõis tunneb end väga tugevalt ja teda ei saa rünnata.

?Mina miskipärast usun, et Mõis on aus inimene ja selles aususes ta tunnetabki oma tugevust. Isamaaliidule on Mõis kindlasti vajalik. Sellise positsiooni ja renomeega inimene oleks ehteks igale parteile. Kuigi teda seostatakse ennekõike pangandusega ning kogu tema käitumisest kumab autoritaarsust ja pangajuhtimise stiili, on ta jõulisuse poolest sarnane Savisaarega. Savisaar on selles mõttes ehk rohkem poliitik, et tahab asju kauem selgeks vaielda kui Mõis,? lisas Toomla.

Sügisel kolmikliiduga linnavolikogus koostööd tegema hakanud ja kolmikliidule otsustavad hääled toonud Tallinna volikogu fraktsiooni Rahva Valik esimees Jevgeni Tomberg ütles eile, et neid rahuldab hetkel Jüri Mõis linnapeana täiesti. Skandaalidesse, mis on temaga seoses üles kerkinud, peab Isamaaliit tooma Tombergi sõnul selgust ja kui need osutuvad tõeks, on vaja mingeid otsuseid, jätkas ta.

Praegu ei ole vene erakondadel teisi linnapeakandidaate peale Mõisa. ?Teist kandidaati pole me arutanud,? rõhutas Tomberg. Koostööd Keskerakonnaga juhul, kui koalitsiooni laguneb, Tomberg ei välistanud.

Isamaaliidu peasekretär Andres Ammas kordas, et Mõisa küsimust arutab Isamaaliidu Tallinna piirkonna juhatus ja samuti Isamaaliidu juhatus, viimane koguneb oma korralisele koosolekule alles esmaspäeva õhtul.

Eile lahkumisavalduse teinud abilinnapea Priit Vilba sõnul on tema jaoks kogu aeg olnud probleemiks aru saada, kas Isamaaliit ja Jüri Mõis on üks ja sama. ?Mulle on jäänud mulje, et nad ei võrdu, sest Isamaaliidus on mitu Isamaaliitu. Isamaaliit on ise tunnistanud, et liit ja linnapea ei suuda seisukohti kokku viia. Isamaaliidul on vaja leida jõud ja öelda välja, kas see on nende linnapea või mitte. Kui see ei ole nende linnapea, siis paneme siia sellise inimese, kes on nende linnapea,? arvas Vilba.

Jüri Mõis teatas eile päeval, et ta ei kavatse inimesi üllatada oma tagasiastumisega. ?Üllatamisavaldust pole mul plaanis. Aga eks me näe. Kui midagi juhtub, siis anname teada,? kommenteeris Mõis oma võimalikku tagasiastumist EPL Online?ile.

Õhtul välisreisilt naastes kinnitas Jüri Mõis ajakirjanikele lennujaamas, et ta ei näe midagi eetikavastast selles, kui Meelis Lao linnapead tema tegemistel saadab. ?Minul pole küll sellega mingeid probleeme, pean seda eetiliseks. Kõik kolm struktuuri ? kapo, kriminaalpolitsei ja FBI on kinnitanud, et Meelis Laol pole mingeid probleeme ja sidemeid kuritegeliku maailmaga,? lisas Mõis.

Jüri Mõis kinnitas ka lennujaamas olles, et oli reisides iga päev kontaktis Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega, et arutada tekkinud olukorda.

?Ei saa rääkida mingist võimuvahetusest linnas, me pole milleski kokku leppinud,? lisas Mõis.

juhtkiri: Kes on homme Tallinna meer, kes peaminister?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing