Eraisikud võetakse inkassofirmade sihikule

Pangad pakuvad võidu järjest soodsamaid ja paindlikumaid laenutingimusi. Ettevõtted peibutavad oma kaupa ostma pikkade järelmaksugraafikutega. Ahvatlev tarbimisvõimalus loob olukorra, kus paljud laenuvõtjad ei suuda mõne aja pärast oma kohustusi täita. Julianus Inkasso tegevdirektori Jaanus Laidvee väitel on viimasel ajal suurenenud eraisikute vastu suunatud võlanõuete arv. ?Eraisikud pole kunagi nii palju raha nii lihtsalt kätte saanud kui praegu, lihtne laenusaamine toob aga inkassofirmadele tööd juurde,? tõdeb Laidvee. Lähitulevikus näeb Julianus Inkasso tegevdirektor ette eraisikust võlgnike hulga edasist suurenemist. Samas ei usu Laidvee, et Eesti inkassofirmad omavahel uute klientide pärast sõdima hakkavad. ?Turul on ruumi veel küll,? on Laidvee optimistlik. ?Hindasid alla ei hakata lööma, pigem tehakse teenuse pakkumine klientidele atraktiivsemaks,? prognoosib ta.

Intrum Justitia ASi tegevdirektori Ivar Tammemäe väitel on oodata võlanõuete kasvu eelkõige seetõttu, et krediidiasutused on tulnud turule uute toodetega, näiteks krediitkaartidega, ja neid tugevalt reklaaminud. ?Eraisikute maht võlglaste nimekirjas on viimased kolm aastat pidevalt kasvanud,? tunnistab Tammemäe. Tõsisemaks võib olukord minna umbes aasta pärast. ?Paljud laenuvõtjad üritavad esialgu korralikult maksegraafikus püsida. Hiljem aga ei jõuta enam ja siis tekibki tagasilöök. Väikefirmade ja eraisikute võlgade vastu aitab Tammemäe sõnul võlglaste avalikustamine. ?Avalikku võlanimekirja sattumine kiirendab oluliselt raha tagastamist,? väidab Tammemäe viimase kahe aasta kogemusele toetudes. Firma kodulehel on otsingumootor, mida saavad kõik soovijad tasuta kasutada. ?Kui võlg on tasutud, kustub patustaja nimekirjast,? kinnitab firmajuht andmebaaside adekvaatsust. Samas ei pea ta valeks ka nõude tasunud ettevõtjate nimekirja säilitamist, n-ö halli nimekirja.

Internetist leiab väga palju firmasid, kelle tegevusalaks on märgitud inkasso. Inkassofirmasid hakkab koondama eelmise aasta lõpul loodud Eesti Võlanõudjate Liit. Liitu kuuluvad Ad Finem Inkasso OÜ, Julianus Inkasso, Intrum Justitia AS, Contant Eesti AS ja BRC. Liikmeskond on peagi laienemas. Ad Finem Inkasso juhataja Eero Pilv tõdeb, et esmapilgul tundub inkassoteenuse pakkujate seltskond olevat väga kirju. Aktiivselt tegeleb valdkonnaga Pilve sõnul siiski vaid 20 firmat.

Hetkel kuum